Испанката Гарбине Мугуруса спечели за първи път титлата на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Поставената под номер 14 Мугуруса победи на финала петкратната шампионка и десета в схемата Винъс Уилямс (САЩ) със 7:5, 6:0 за 87 минути на корта.

Така тя стана втората испанка с титла на "Уимбълдън" след настоящата й лична треньорка Кончита Мартинес, която триумфира на тревата в Лондон през 1994 година.

Двубоят започна равностойно, но постепенно Мугуруса, която игра втори финал в турнира в последните три сезона, започна да доминира.

В ключов момент за изхода на мача се превърна ситуацията при 15:40 и сервис на испанката в десетия гейм. Уилямс имаше два поредни сетбола, но не успя да се възползва, а до края Мугуруса направи серия от девет поредни гейма, за да триумфира с втора титла от Големия шлем след "Ролан Гарос" през 2016 година.

37-годишната американка показа и признаци на умора във втория сет. Тя имаше известни проблеми с придвижването, докато съперничката й показа изключителна устойчивост от крайната линия и атакуваше агресивно при всяка възможност. Мугуруса завърши само с 11 непредизвикани грешки, 10 от които в първия сет, докато американката направи общо цели 25.

"Това беше най-трудният ми мач в турнира. Тя е невероятна тенисистка. Било е вдъхновение за мен да я гледам как играе. Беше привилегия да изляза срещу нея днес на финала. Бях нервна, но успях да го задържа в себе си. Бях съсредоточена в ключовите моменти. Първият сет беше много важен. Преди две години загубих от Серина. Надявах се, че някой ден ще мога да се завърна на финала и да спечеля. Мечтата ми се сбъдна", заяви Мугуруса, която ще се изкачи на петото място в световната ранглиста от понеделник.

Американката не успя да спечели осма титла от Шлема в кариерата си и първа от 2008 година насам, когато за последен пети път триумфира на "Уимбълдън" "Поздравления, Гарбине. Един прекрасно изигран мач. Знам колко си се трудила, за да стигнеш дотук. Поздравления. Лично аз се надявам да имам още един шанс", заяви Уилямс, която загуби втори финал за годината в турнирите от Големия шлем след Австралия.