Аржентинецът Хуан Мартин дел Потро отново победи Роджър Федерер на US Open. Той се класира на 1/2-финалите, след като надигра швейцарската легенда след голяма драма, продължила близо три часа - 7:5, 3:6, 7:6(8), 6:4.

В спор за място на финал Дел Потро ще срещне Рафаел Надал, който със сигурност остава №1 след края на турнира. Интересното е, че през 2009 г. латиноса изхвърли последователно Маестрото и Матадора, след което вдигна трофея. Сега той се закани, че може да повтори знаменития си успех, елиминирайки двете легенди.

Дел Потро изигра най-силния си мач след завръщането си след контузия и успя да надделее над Федерер. Двамата печелеха подаванията си, но дел Потро направи ключов пробив в 11-ия гейм и поведе с 6:5, а след това затвори първия сет на свой сервис.

Федерер реагира във втория сет и проби сервиса на аржентинеца за 3:1, след което не изпусна контрола и изравни сетовете след 6:3.  Истински трилър предложиха на зрителите в третия сет, в който Федерер имаше четири сетбола в тайбрека, но дел Потро прояви железни нерви и успя да спечели сета след 10:8. 

В четвъртия сет аржентинецът бе по-свеж и с безпогрешен сервис и пробив в сервиса на Федерер в петия гейм, успя да спечели с 6:4.