Галерия

Швейцарската звезда Роджър Федерер донесе победата на сборния отбор на Европа срещу тима на останалия свят в първото издание на турнира по тенис "Лейвър Къп" в чешката столица Прага.

Федерер спаси мачбол при успеха в последния сингъл от двубоя над австралиеца Ник Кириос с 4:6, 7:6(6), 11-9 след малко повече от два часа игра. Така съставът на Стария континент спечели с 15:9 точки.

Кириос взе аванс с пробив в петия гейм, след което отрази пет брейкбола на съперника и взе първия сет.

Във втората част 19-кратният шампион в турнирите от Големия шлем Федерер пропиля аванс от 3:1 гейма, а в последвалия тайбрек първоначално пропусна три сетбола, след като дръпна с 6:3, но взе пак успя да изравни резултата при четвъртата си възможност.

Решаващият шампионски тайбрек започна добре за Кириос, който дръпна с 5:2 и запази преднината си до 8:5. Швейцарецът изравни за 8:8, но съперникът му получи мачбол при 9:8, който Маестрото отрази, а в последствие взе още две точки, за да триумфира.

Кириос можеше да донесе равенство 12:12 точки при успех в последния сингъл от срещата, но Федерер не позволи това да се случи.

Преди това водачът в световната ранглиста Рафаел Надал (Испания) можеше да осигури успеха на Европа, но изненадващо загуби с 5:7, 6:7(1) от Джон Иснър (САЩ).

Иснър пласира 15 аса, за да намали изоставането на Отбора на света на 9:12 точки, но в последствие Федерер не позволи европейците да изпуснат крайната победа.

В тридневната надпревара бяха включени по три мача на сингъл и по един на двойки, като в първия ден за победа се присъждаше 1 точка, във втория - по 2 точки, а в третия - по 3 точки.

Следващото издание на турнира ще бъде в Чикаго от 21 до 23 септември следващата година.