Най-добрият български тенисист Григор Димитров спаси три мачбола и за първи път в кариерата си достигна до третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 5,9 милиона долара. Поставеният под номер 6 Димитров надделя над Райън Харисън (САЩ) с 3:6, 6:3, 7:6(6) след 2:32 часа игра.

Българинът не започна добре и с пробив в четвъртия гейм съперникът му, 46-и в класацията на АТП, взе аванс, който запази до края на първия сет. Във втората част хасковлията пропусна три шанса за брейк в четвъртия гейм, но все пак стигна до пробива за 5:3, след което изравни резултата.

Той продължи серията си на пет поредни гейма след нов пробив в решаващия трети сет, за да дръпне с 2:0. Последва още един брейкбол за Димитров в третия гейм, но той не се възползва, а Харисън успя да направи силна серия и обърна до 4:2 в своя полза.

Българинът все пак успя бързо да изравни за 4:4, след което се стигна до табрейк. В него Харисън започна по-добре и дръпна с 5:2, като имаше и два сервиса. При 6:3 американецът получи три поредни мачбола, които бяха отразени от Димитров, а в последствие хасковлията завърши серията си от пет поредни точки с 16-ия си ас в мача, за да триумфира.

Българинът си осигури 74080 долара и 90 точки за световната ранглиста, в която в момента заема деветата позиция. За място на четвъртфиналите той ще играе срещу друг американец, който ще бъде определен от двубоя между номер 10 Сам Куери и Франсис Тиафоу.