Легендарната чешка тенисистка Яна Новотна, шампионка от Уимбълдън през 1998-а година и 16-кратна победителка в турнирите от Големия шлем на двойки и смесени двойки, е починала на 49-годишна възраст след дълга борба с рака, съобщиха от Женската тенис-асоциация.

Новотна беше приета като член на Залата на славата през 2005-а година, а снощи е починала, заобиколена от хората от семейството й.

Кариерата й на професионалист, която продължи 14 години, включва 24 титли на сингъл в турнири на WTA, както и 76 на двойки. Тя спечели титлата на Уимбълдън през 1998-а година, като преди това е загубила финалите през 1993-а и през 1997-а.

Тя спечели сърцата на феновете през 1993-а година, когато пропусна победата срещу Щефи Граф, а след това обляна в сълзи, трябваше да бъде успокоявана от британската херцогиня.

"Яна беше вдъхновение за нас и на корта, и извън него. И всеки, който я познаваше, се беше убедил в това. Нейната звезда винаги ще свети бляскаво в историята на женския тенис, заяви изпълнителният директор на УТА Стив Саймън.

Новотна е и три пъти олимпийска медалистка, както и член на отбора на Чехословакия, спечелил Фед къп през 1988-а година.