Саутхямптън и Тотнъм си спретнаха драматична битка на "Сейнт Мери", при която "шпорите" победиха  "светците" с 3:2.

Домакините поведоха в резултата след гол на Адам Лалана, но гостите стигнаха до пълен обрат след попадение на Емануел Адебайор и автогол на Йос Хойвелд.

Рики Ламбърт успя да възстанови равенството за Саутхямптън, но Адебайор беше неудържим в тази среща и с нов гол донесе трите точки за отбора си.

"Светците" изиграха стратегически правилно първото полувреме и общо взето контролираха срещата до почивката, но през втората част "шпорите" се разиграха и заслужено си взеха победата и спряха пропадането.

Така Саутхямптън продължава да е девети в класирането, докато Тотнъм вече е пети.


Срещата започна със здрава преса в средата на терена от страна на Саутхямптън и атаки към вратата на Уго Лорис. В тези първоначални минути пък халфовете на Тотнъм бяха твърде плахи и несигурни, като грешаха всеки втори пас и като по чудо не се стигна до гол за домакините.

В 5-ата минута Стивън Дейвис направи за смях защитата на гостите и пусна хитър пас към Адам Лалана, който шутира от ъгъла на пеналта, но топката профуча над гредата на лондончани.

Играчите на Саутхямптън продължха да натискат илогично вкараха осим минути по-късно. Тогава Адам Лалана получи топката на дъгата на наказателното поле, последва лек финт и отсечен шут в долния десен ъгъл на Уго Лорис и 1:0.

Страхотна атака за домакините и отличен голов удар на Адам Лалана. Тотнъм можеше да вкара още в ответната си атака, но Гилфи Сигурдсон стреля до гредата. В 15-ата минута "шпорите" имаха нов шанс.

Гилфи Сигурдсон отново се озова на чиста позиция, финтира Деян Ловрен и стреля по диагонала, но в аут. Тези две положения стреснаха играчите на Почетино и те изнесоха играта в по-предни позиции.

В 18-ата минута отново Адам Лалана надигра защитата на Тотнъм, но стреля твърде слабо и Уго Лорис без проблеми спаси. Малко по-късно последва положение за Тотнъм.

Кристиан Ериксен проби отдясно, последва отлично центриране в наказателното поле, където обаче  Емануел Адебайор не успя да вкара от чиста позиция. Той обаче се реваншира в 25-ата минута, когато опъна мрежата на Пауло Гасанига.

Адебайор изведе  Роберто Солдадо отляво, който направи прецизно центриране към Емануел, който се бе вклинил в наказателното поле на домакините и той с акробатичен удар направи 1:1.

След изравняването темпото на игра леко спадна, като играта се водеше основно в средата на терена, без каквито и да било положения пред една от двете врати.

В 36-ата минута Емануел Адебайор се откъсна сам срещу Пауло Гасанига, но бе спрян със засада. Това бяха силните минути на Емануел, но той изпусна нов шанс само две минути по-късно, когато от границата на наказателното поле стреля в аут.

Второто полувреме започна с положение за Саутхямптън. Рики Ламбърт пусна хитър пас към Адам Лалана, който се озова на чиста позиция, но се замота от финтовете си и топката му бе отнета.

В 54-ата минута Тотнъм направи пълен обрат, след като Йос Хойвелд си заби автогол. Тогава лондончани сътвориха многоходова атака отляво, топката се озова в Дани Роуз, който центрира по земя, но Хойвелд подложи крак и отклони коженото кълбо в собствената си врата - 1:2.

Пет минути по-късно домакините реагираха и успяха да изравнят. Адам Лалана бе изведен зад защитата на Тотнъм и майсторски сви топката към Рики Ламбърт, който на празна врата вкара за 2:2.

За това попадение вина има и Уго Лорис, който излезе неразчетено и се опита да посрещне неуспешно Лалана. Постепенно лондончани се разиграха, а Емануел Адебайор се развихри неудържимо.

В 62-ата минута Адебайор залъга трима защитници на съперника, но стреля право в тялото на  Пауло Гасанига. Само две минути по-късно тогоанецът поправи пропуска си и реализира втори гол.

Тогава след тъч се стигна до разбъркване в наказателното поле на домакините, топката се озова в краката на Адебайор, който с майсторски удар вкара за 3:2.

Последваха нови силни изяви на "шпорите", които правеха каквото си поискат на терена, но с три последователни пропуска се отличи  Роберто Солдадо.

Той излизаше сам срещу Пауло Гасанига, но нито веднъж не успя да опъне мрежата и да реши окончателно тази среща.

Постепенно "светците" поидравниха играта и на свой ред натиснаха, но защитата на Тотнъм действаше много организирано и не даваше почти никакъв шанс на домакините за гол.

Към края на мача Саутхямптън хвърли всичко в атака, но стигна единствено до две по-сериозни ситуаци пропуснати обаче от Джей Родригес и Рики Ламбърт. Така Тотнъм заслужено си взе победата и трите точки.

Саутхямптън - Тотнъм 3:2

Голмайстори:
1:0 Адам Лалана (13)
1:1 Емануел Адебайор (25)
1:2 Йос Хойвелд (54 - автогол)
2:2 Рики Ламбърт (59)
2:3 Емануел Адебайор (64)

Саутхямптън: Гасанига,Ловрен, Фокс (78 -Галахър), Хойвелд,  Шнайдерлин, Дейвис (69 Рамирес), Корк (63 Уорд-Праус), Лалана, 2Чеймбърс,  Ламбърт, Родригес

Тотнъм:  Лорис, Уолкър, Роуз, Кирикеш, Доусън, Сигурдсон,  Ериксен,  Ламела (61 - Чадли), Дембеле (50 Бенталеб), Адебайор, Солдадо (85 Дефоу)