Тотнъм продължава възхода си под ръководството на Тим Шерууд и спечели изключително ценна победа с 2:1 като гост на Манчестър Юнайтед в мач от 20-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Олд Трафорд".

Емануел Адебайор вкара поредния си гол за "Шпорите" и откри резултата в 33-та минута. В средата на второто полувреме Кристиан Ериксен вкара втори гол за Тотнъм, но Юнайтед се върна в мача мигновено с гол на Дани Уелбек.

Последва сериозен натиск на "Червените дяволи", но Тотнъм някак оцеля до края. Домакините пък на два пъти имаха сериозни претенции за дузпа, но съдията Хауърд Уеб отказа да отсъди такава.

Така серията от шест поредни победи на Юнайтед бе прекъсната. Тимът на Дейвид Мойс остава на 7-мо място, на 11 точки от върха и на 5 от Топ 4. Тотнъм от своя страна излезе шести, на три точки пред Юнайтед.


 

Първото положение за Манчестър бе в 4-та минута, когато Дани Уелбек получи извеждащо подаване от Антонио Валенсия наказателното поле и изпревари Уго Лорис, овладявайки на гърди, но след това подпрян леко отстрани от защитник загуби контрол над топката и не можа да отправи удар.

Секунди по-късно при нова атака Крис Смолинг се включи на скорост и подмина защитник, излизайки на чиста позиция в наказателното поле, но ударът му бе избит от Лорис в корнер. Юнайтед имаше и много удобна възможност от пряк свободен удар точно пред наказателното поле, но Уейн Руни стреля неточно.

Домакините имаха преимущество, но в 13-та минута Тотнъм стигна до стопроцентово положение за гол. Роберто Солдадо даде изключителен пас между няколко защитника и изведе Аарън Ленън абсолютно сам срещу вратаря, но той стреля право в тялото на Де Хеа, въпреки че имаше достатъчно време да реши какво  да направи.

След центриране от корнер пред вратата на Тотнъм Неманя Видич засече с глава на втората греда, но от малък ъгъл не можа да уцели вратата.

Последва равностойна игра, без интересни положения пред двете врати. В 33-та минута обаче "Шпорите" излязоха напред в резултата. Кристиан Ериксен започна атака за гостите, след това бе изведен на дясното крило и успя да отправи добро центриране пред вратата. Топката стигна до Емануел Адебайор и въпреки че не бе съвсем удобна за него, той успя да нанесе много точен удар с глава до страничната греда, неспасяемо за Давид Де Хеа.

Пет минути по-късно "Спърс" можеха да удвоят резултата. Ленън проби по дясното крило и отправи остро ниско центриране пред вратата. Топката мина между Де Хеа и последния защитник и стигна до непокрития на втората греда Солдадо, но той засече неточно от пет метра разстояние. Трябва все пак да се признае, че топката бе трудна за испанеца.

Второто полувреме започна с по-активна игра на Юнайтед и в 50-та минута Уелбек получи параболичен пас зад защитата и от трудна позиция успя да нанесе удар от въздуха, но не достатъчно силен, за да преодолее Лорис.

Малко по-късно последва интересна ситуация, при която Емануел Адебайор изпълни тъч,но Аарън Ленън не го разбра и хвана топката с ръце в терена. Хауърд Уеб обаче също не забеляза ситуацията и остави Ленън да изпълни повторно страничното хвърляне.

В 58-та минута обаче Хауърд Уеб трябваше да взима далеч по-важно решение, тъй като Дани Уелбек опита да мине покрай двама защитника в наказателното поле и падна на земята, претендирайки за дузпа. В интерес на истината първо Ериксен подпря леко нападателя на Юнайтед, но след това Уелбек сам потърси контакт с Кирикеш и Уеб вероятно се повлия от второто действие и отказа да отсъди нарушение.

Дейвид Мойс опита да оживи атаката на отбора си, извършвайки двойна, много офанзивна смяна. Той извади Смолинг и Карик и пусна в игра Шинджи Кагава и Хавиер Ернандес. Този риск обаче бе наказан, тъй като Тотнъм вкара втори гол. След контраатака Ленън бе изведен в коридор, навлезе в наказателното поле и центрира, топката рикошира в защитник и дойде идеално лесна за Кристиан Ериксен, който изпревари Валенсия и от упор засече с глава в мрежата.

Юнайтед обаче отговори мигновено и изравни само минута по-късно. Дани Уелбек бе изведен отдясно и излезе сам срещу Лорис и макар да бе от странична позиция, успя технично да го прехвърли.

Голът веднага вдъхна ентусиазъм в играта на Юнайтед и те притиснаха съперника си. Аднан Янузай нанесе много опасен удар, след който топката профуча покрай страничната греда.

Малко след това Ернандес и Уелбек размениха хубаво двойно подаване и мексиканецът изскочи зад защитата в наказателното поле, но си поведе лошо топката и я изгуби.

Натискът на "Червените дяволи" бе сериозен. Кагава също успя да премине между двама защитника в наказателното поле, но след това опитът му да намери съотборник бе пресечен.  В следващата атака пък Янузай проби покрай аутлинията и центрира ниско по земя, на първата греда Ернандес технично отклони с петичка, но Лорис бе застанал точно там и успя да спаси.

Аарън Ленън можеше да сложи точка на спора в 83-та минута, когато при контраатака финтира успешно двама защитници близо до наказателното поле, но след това вместо да потърси непокрит съотборник се полакоми да стреля от диагонална позиция и прати топката в ръцете на вратаря.

Последва нова вълна от атаки за Юнайтед. В 86-та минута Ашли Йънг получи извеждащ пас в наказателното поле и след като Лорис излезе много неразчетено, Йънг го прехвърли. Защитник пресече насочената към вратата топка, но в същото време с инерцията си Лорис определено фаулира Йънг. Хауърд Уеб обаче отново отказа да отсъди нарушение.

В 89-та минута Уейн Руни нанесе не много силен, но много точен удар до страничната греда и принуди Уго Лорис да се хвърля, за да избие в корнер. След центрирането Джони Еванс засече отблизо с глава и Лорис едва изби от голлинията. При следващия корнер защитник трябваше да чисти от голлинията. След трето центриране пък Руни засече с глава малко над вратата.

Манчестър Юнайтед - Тотнъм 1:2

0:1 Адебайор 33
0:2 Ериксен 66
1:2 Уелбек 67

Манчестър: Де Хеа, Смолинг (61 Кагава), Видич, Еванс, Евра, Клевърли (84 Йънг), Карик (61 Ернандес), Валенсия, Янузай, Руни, Уелбек

Тотнъм: Лорис, Роуз, Доусън, Кирикеш, Уолкър, Капу (65 Бенталеб), Дембеле, Ериксен, Ленън, Солдадо (75 Кейн), Адебайор (69 Чадли)