Когато Тотнъм спечели дербито на Северен Лондон на "Уайт Харт Лейн" преди година, мениджърът му Андре Вилаш-Боаш обяви, че Арсенал е в процес на пропадане. Топчиите обаче спечелиха 26 т. в последните си 10 мача и изпревариха колебливите Шпори в битката за четвъртото място.

Някои неща във футбола никога не се променят. Едно от тях е фактът, че Тотнъм си остават смешниците на Висшата лига.

От последната титла на Шпорите (1961 г.) са изминали над 50 г. От последната Купа на Англия (1991 г.) – над 20 г. При това тимът само веднъж се добра до участие в Шампионската лига. През годините доста големи играчи радваха феновете на Тотнъм, но никой от тях не успя да превърне Шпорите в сериозен претендент за титлата.

На всичкото отгоре в момента тимът е воден от мениджър, който, когато нещата не вървят, има навика да хвърля сакото си на земята и да замеря с всичка сила с топката противникови играчи. Доста съм озадачен от факта, че Шърууд не бенаказан от Футболната асоциация за изцепките си край страничната линия в неделя. За мен остава загадка как при подобно поведение той ще успее да наложи някаква дисциплина на играчите си.

Освен другото, в последните сезони Тотнъм имаше в редиците си играч, който призна, че играе за пари, а не защото обича истински играта. "Това е просто работа", заяви Беноа Асу-Екото, който в момента е под наем в КПР. Доста унизително изявление за Шпорите, особено като се има предвид, че те охотно подхранваха банковата сметка на камерунеца с доста крупни суми.

В момента пък Тотнъм има в редиците си Сандро – играч, който изглежда се вълнува повече от косата си, отколкото от точността на подаванията си. В неделя той загуби топката и това доведе до гола на Арсенал, получи жълт картон и бе заменен. Всъщност той не се запомни почти с нищо повече в един от най-важните мачове на Тотнъм през сезона. Сандро спокойно може да се кандидатира за най-слабия бразилец в историята на Висшата лига.

Навремето Хари Реднап успя за кратко да вкара Шпорите в челната четворка. Под негово ръководство тимът стигна четвъртфиналите в Шампионската лига. В момента лекотата, с която лондончани се разделиха с мениджъра, изглежда абсурдна.

В момента всички погледи на "Уайт Харт Лейн" са насочени към президентското място. Може ли убиецът с каменното лице Даниел Леви да промени нещата? Върши ли той работата си както трябва? Дали е достатъчно навътре във футбола, за да взема най-правилните решения?

Мнозина казват, че Тотнъм е играл добре и не е заслужавал да загуби от Арсенал. Не съм съгласен с това твърдение. Топчиите откриха резултата и предоставиха инициативата на Шпорите с ясното съзнание, че те не са в състояние да пробият отбраната им.

Играчите на Тотнъм не си подаваха достатъчно добре, завършващите им удари бяха ужасяващи. При това въпреки че имаше нужда от играчи, способни да пробият отбранителните построения на Арсенал, Шърууд необяснимо остави на пейката Арън Ленън и Кайл Уокър. Всъщност след смените, които предприе той, Шпорите заиграха по-слабо. В един момент се създаде впечатлението, че Арсенал провежда някакъв експеримент и Тотнъм е в ролята на опитното зайче.

Твърде отдавна Тотнъм е само въздух под налягане. Топката е в твоето поле, Даниел Леви. Какво ще направиш, за да промениш нещата? Да видим, дали ставаш за работата, с която си се захванал.

Ейдриън Дърам, "Дейли Мейл"