С късен гол на Гилфи Сигурдсон в 92-та минута Тотнъм спечели драматична победа с 3:2 над Саутхямптън в мач от 31-я кръг на английската Висша Лига, игран на "Уайт Харт Лейн".

Гостите поведоха с 2:0 с голове на Джей Родригес и Адам Лалана през първото полувреме. С основна вина и за двете попадения бе Кайл Ноутън, който допусна нелепи грешки.

Тотнъм обаче се върна бързо в мача чрез Кристиан Ериксен, след като на свой ред защитник на гостите сбърка. В началото на второто полувреме датчанинът изравни след асистенция на Роберто Солдадо, а накрая Сигурдсон донесе победата със силен удар от дистанция.

Така "Шпорите" запазиха надежди за място в Топ 4, като в момента изостават на 6 точки от Арсенал, макар "Артилеристите" да имат мач по-малко.


Мениджърът на Тотнъм Тим Шерууд трябваше да се справя без основния си нападател Емануел Адебайор, който бе контузен. Така вместо него титуляр бе Роберто Солдадо.

Тотнъм започна по-добре мача и в началните минути имаше нелоша атака, при която Солдадо изведе Чадли по лявото крило и той хитро поднесе обратно по земя към точката на дузпата, но испанецът за малко се размина с топката.

В 19-та минута Саутхямптън поведе в резултата след нелепа грешка в защита на домакините. Кайл Ноутън позволи силно изритана топка от вратаря на съперника да го прескочи и така зад него Джей Родригес излезе сам срещу вратаря, след което го преодоля.

Десет минути по-късно отново Ноутън сгреши фатално, което доведе до втори гол за "светците". Той опита ненужно да пресече подаване, което бе насочено към очевидно намиращите се в засада Рики Ламбърт и Адам Лалана. Те не даваха признаци, че ще играят с топката и съдията остави играта да продължи. Ноутън обаче не овладя топката и Ламбърт я взе, изведе Лалана сам срещу вратаря и той не сбърка.

Тотнъм обаче се върна в мача много бързо, след като на свой ред гостите допуснаха фатална грешка. Найтаниел Клайн не можа да изчисти центриране пред вратата си и така практически поднесе топката към Кристиан Ериксен, който с остър удар отблизо преодоля Боруц.

"Шпорите" се активизираха, но Саутхямптън стигна до голово положение. Лалана овладя топката между няколко защитника в наказателното поле и отправи остър удар от десетина метра, но право в тялото на Лорис.

Три минути преди почивката Тотнъм имаше чудесно положение. Солдадо свали много елегантно едно центриране в наказателното поле към Ериксен, той овладя под носа на двама защитници, но разстоянието до вратаря се скъси и ударът попадна в тялото на Боруц.

Второто полувреме започна по перфектен начин за Тотнъм, който изравни резултата още в първата минута. Роберто Солдадо отне топката от Деян Ловрен около корнера и центрира остро пред вратата, където на втората греда Ериксен от един метър засече в мрежата. Защитникът на Саутхямптън имаше претенции към съдията, тъй като бе бутнат с ръка в гръб от Солдадо, но така и не бе отсъдено нарушение.

Домакините продължиха да са по-активният отбор и Ериксен имаше нова възможност, получавайки пас в наказателното поле, но от леко странична позиция не можа да уцели вратата. Отново датчанинът имаше възможност след невероятен 50-метров извеждащ пас, но Ериксен не си поведе достатъчно добре топката и накрая ударът му бе отклонен в корнер.

Десет минути преди края при една от редките атаки на Саутхямптън Лалана центрира пред вратата, но Ламбърт не можа да засече опасно с глава. Малко след това Гастон Рамирес добре проби по крилото, но точно пред наказателното поле се поколеба да стреля и след това атаката се притъпи.

В последните минути гостите се бяха активизирали и имаха още няколко възможности. Адам Лалана показа страхотна техника по крилото, проби до наказателното поле и поднесе към Рамирес, но неговият удар срещна тялото на защитник. При продължението на атаката и Ламбърт имаше възможност да стреля, но бе неточен.

Така изглеждаше, че ако има гол, той ще бъде за "Светците". Вместо това Тотнъм вкара драматичен победен гол в 92-та минута.  Силно изритана топка пред наказателното поле бе поднесена към Гилфи Сигурдсон и той с безмилостен удар по земя я заби до страничната греда.


Тотнъм - Саутхямптън 3:2

0:1 Родригес 19
0:2 Лалана 28
1:2 Ериксен 31
2:2 Ериксен 46
3:2 Сигурдсон 92

Тотнъм: Лорис, Роуз, Кабул, Вертонген, Ноутън, Дембеле (46 Сигурдсон), Бенталеб, Ериксен, Ленън (72 Таунзенд), Чадли, Солдадо

Саутхямптън: Боруц, Шоу, Уорд-Прауз, Клайн (46 Чембърс), Ловрен, Дейвис, Корк, Фонте, Родригес (64 Рамирес), Лалана, Ламбърт