Английските клубове стават все по-богати и напоследък много футболни хора в Германия виждаха в това богатство опасност за Бундеслигата.

В крайна сметка обаче се оказа, че положението е точно обратното, а немските клубове са намерили просто решение на проблема - вдигнаха продажните цени на футболистите си.

А това доведе дотам, че още в края на юни вече са счупени всякакви трансферни рекорди по продажби.

Далеч след полунощ звъни телефонът на медийния директор на "Хофенхайм" Кристиан Фромерт Щурм. Той е попадал и преди в подобни ситуации, защото през 2006 г. изпълняваше същата роля в колоездачния отбор Team Telekom, когато заради подозрения в употреба на допинг от Тур дьо Франс беше изключен Ян Улрих.

Тогава Фромерт трябваше да бъде водещ на драмата, а сега трябваше да се оправя с едно щастливо стечение на обстоятелствата. В нощта на миналия вторник срещу сряда се разчу, че звездата на "Хофенхайм" Роберто Фирмино (23 г.) ще премине в "Ливърпул" срещу рекордните за продажба в Бундеслигата 41 млн. евро.

Много британски журналисти звъняха на Фромерт и повечето от тях имаха нужда от сериозно информиране. Защото повечето от тях бяха чували за името Роберто Фирмино, но почти никой не беше наясно с детайлите около него. Ако изключим предположенията, че след като "Ливърпул" плаща толкова много, значи бразилският нападател има определени качества. Това е факт, бразилският национал е екстра качество и бъдещето е пред него.

Но дали струва чак 41 млн. евро? Един прост поглед върху футболните факти от изминалия сезон сочи, че той е реализирал 7 гола и е дал 10 асистенции. Добри показатели, но съвсем не водещи. Огромните пари платени за него обаче показват, че английският трансферен пазар окончателно се е отделил от ограниченията на останалия футболен свят. А клубовете от Острова просто не знаят какво да правят парите си.

И то при положение, че ще плуват в големи пари едва от догодина. Тогава в сила ще влезе новият договор за телевизионни права, който ще носи на 20-те елитни клуба 3,2 млрд. евро годишно. За сравнение всичките 36 професионални клуба в Германия ще приберат общо 835 млн. евро през сезон 2016/17. Още едно сравнение - в момента шампионът в Бундеслигата "Байерн" прибира 50 млн. евро от тв права за Германия и чужбина, докато последният във Висшата лига "Куинс Парк Рейнджърс" прибира 80 млн.

Като цяло Висшата лига винаги е имала пари покрай платените телевизии и продажбата на тв правата в чужбина. По груби сметки в последните 10 г. английските елитни клубове са похарчили 7,5 млрд. евро за нови играчи, а с оглед на трансферните им приходи минусът е 3,4 млрд. евро. За същия период Бундеслигата е изхарчила за трансфери 2,3 млрд. евро, а дефицитът й е 730 млн. евро.

Трансферът на Фирмино е "отпечатък на условията на английския пазар", не крие мениджърът на "Хофенхайм" Александер Розен. "Покрай огромните приходи от тв права и инвеститорите там се пращат съвсем други цени в сравнение с Бундеслигата", откровен е той.

Досега от английската баница са оставали само трохи за немския футбол - през сезон 2010/11 7,3% от трансферните разходи на Висшата лига са отишли по посока Бундеслигата, това е рекордната стойност. Година по-рано не имало и стотинка.

Това лято обаче всички трансферни рекорди вече бяха счупени. И то при положение, че официално пазарът отваря на 1 юли. Освен Фирмино от Германия към Англия вече потеглиха още японският нападател Шинджи Оказаки (за 11 млн. евро от "Майнц" в "Лестър"), испанският нападател Хоселу (от "Хановер" в "Стоук" за 8 млн.), австрийският защитник Кевин Вимер (от "Кьолн" в "Тотнъм" за 7 млн.), както и защитникът Филип Волшайд (от "Байер" (Л) в "Стоук" за 3,8 млн.), който бе откупен след период под наем. Всичките трансфери са на стойност 69,8 млн. евро, а пазарът още не е отворил!

След като през февруари новият договор за тв права стана публично известен, в Германия започнаха да гадаят какви ще са последствията за Бундеслигата. Започнаха да се търсят даже и нетрадиционни мерки за наваксване дистанцията от Висшата лига. Говореше се за разкъсване на програмата, за да се постигне по-голяма ефикасност покрай платените канали. Заговори се и за вдигане на цените на билетите. А в крайна сметка се оказа, че богатството на английските клубове не е минус за Бундеслигата.

"Продажбите във Висшата лига ще ни бъдат от полза, защото такива пари по друг начин няма как да изкараме", категоричен е мениджърът на "Хофенхайм" Розен. Още повече че покрай прекрасната работа в школите непрекъснато се изкарват нови играчи за продан и печалба. Фактът, че за обикновени играчи като Хоселу и Вимер се плащат милиони, показва какви са възможностите в бъдеще. И то при положение, че Висшата лига също като Бундеслигата има само 4 места в Шампионската лига и пълното изкупуване на немските звезди на практика не е възможно.

"Бундеслигата винаги е вървяла по различен път от Висшата лига и така ще си остане", смята мениджърът на "Волфсбург" Клаус Алофс. А колегата му от "Майнц" Кристиан Хайдел прогнозира: "Когато англичаните се натискат за трансфери заедно с нас, ние автоматично трябва да си връзваме кесиите!" Което обаче не е лоша перспектива, защото многото дадени пари за даден играч изобщо не гарантират, че той ще се окаже класен...

Ларс Валрот