Тотнъм нанесе първа загуба на Манчестър Сити в ерата на Пеп Гуардиола, побеждавайки лидера в класирането с 2:0 в сблъсък от седмия кръг на Висшата лига, игран на стадион "Уайт Харт Лейн".

Възпитаниците на Маурисио Почетино поставиха лидера в таблицата на колене през първото полувреме, в което откриха резултата след автогол на Коларов, а по-късно Деле Али се разписа след асистенция на Хюн Мин Сон.

Серхио Агуеро уцели гредата в началото на второто полувреме, в средата на което пък Клаудио Браво спаси изпълнената от Ерик Ламела дузпа. Манчестърци създадоха няколко прилични акции до края, но Лорис бе на висота.

Сити остана на върха с 18 пункта, а Тотнъм се изкачи на втора позиция със 17 точки и е единственият отбор в английски елит през този сезон без поражение.


Домакините стартираха много агресивно и още в първите секунди Хюн Мин Сон отправи бомбен изстрел, който обаче профуча покрай вратата. Сити отвърна с акция по десния фланг, но Давид Силва не успя да засече добре центрирането на Хесус Навас.

В деветата минута "гражданите" се оказаха догонващи в резултата след автогол на Александър Коларов. Защитникът не успя да изчисти топката при центриране отляво и я насочи неспасяемо в собствената си врата.

Веднага след това изключително активният Сон продължи да тормози противника, но този път Клаудио Браво успя да се намеси. В средата на първото полувреме Кристиан Ериксен стреля силно от пряк свободен ъгъл, но покрай левия страничен стълб!

Гостите имаха претенции за дузпа малко след това, когато Вертонген влезе доста спорно за топката и закачи крака на Серхио Агуеро. Самият Агуеро пробва да обстрелва вратата на "шпорите" не след дълго, но Кун все още не беше настроил мерника си. Беше изминал половин час игра, когато Агуеро шутира от пряк свободен удар, но Уго Лорис реагира добре. 

В 37-ата минута ефективният Тотнъм удвои преднината си. Хюн Мин Сон забеляза включването на Деле Али и го намери с пас по земя. Английският национал веднага стреля в долния ляв ъгъл и не остави шансове на Браво.

Втората част започна като първата - с неточен удар на Сон, а след това Браво изби с върха на пръстите си шут на Уанияма. При първата акция на гостите след паузата Лорис изби удар на Кун, но имаше късмет, защото топката се отби в страничната греда и беше изчистена.

Кристиан Ериксен обстрелва вратата на "гражданите" малко по-късно, но Браво следеше ситуацията. В средата на втората част Тотнъм получи право да изпълни дузпа заради нарушение на Фернандиньо срещу Али. Ерик Ламела застана зад топката и би в десния ъгъл, но Браво спаси!

Четвърт час преди края на редовното време Давид Силва подаде на Келеши Ихеаначо, но влезлият по-рано в игра нападател беше отказан от Лорис. Илкай Гюндоган шутира от дистанция, но без успех, а Лорис спаси с една ръка удар с левия крак на Агуеро.

Във втората минута на добавеното време Серхио Агуеро стреля точно, но право в ръцете на заелия добра позиция Уго Лорис.


Тотнъм - Манчестър Сити 2:0

1:0 Александър Коларов - 9', автогол
2:0 Деле Али - 37'

Пропусната дузпа: Ламела (Тотнъм) - 65'

 

Тотнъм: Лорис, Алдервейрелд, Вертонген, Уокър, Роуз, Сисоко (Дайър - 72'), Уанияма, Ериксен, Али (Нкуду - 86'), Ламела, Сон (Янсен - 90')

Сити: Браво, Отаменди, Стоунс, Коларов, Сабалета, Фернандо  (Гюндоган - 53'), Фернандиньо, Силва, Навас (Ихеаначо - 65'), Стърлинг (Сане - 87'), Агуеро