Тотнъм удари Арсенал с 2:0 в среща от 35-ия кръг на английската Висша лига, играна на стадион "Уайт Харт Лейн". Така за първи път от 1995 година насам "артилеристите" остават зад градския си противник в крайното класиране.

"Шпорите" бяха по-добрият отбор през първото полувреме, но невероятен пропуск отблизо с глава направи Деле Али. Младият англичанин все пак се реваншира десетина минути след почивката, когато вкара на празна врата.

Момчетата на Маурисио Почетино нанесоха светкавичен двоен удар още при следващата си опасна атака, когато Хари Кейн си спечели дузпа и я реализира хладнокръвно. Кейн можеше да вкара и още един гол, но пропусна лице в лице срещу Чех.

Вторият в таблицата Тотнъм събра 77 точки след победата и остана на четири зад лидера Челси. Арсенал е шести с 60 пункта, на шест точки от място в Топ 4.


Домакините започнаха по-активно и стигнаха до първата интересна ситуация, но хубавият удар с глава на Тоби Алдервейрелд профуча над напречната греда. Хари Кейн получи подаване след прилична акция на своите, но беше блокиран.

Като цяло и двата отбора залагаха на единоборствата в средата на терена и не можеха да стигнат до опасни положения пред двете врати. Дейвис прати топката в мрежата, но от нейната външна страна след получил се рикошет.

"Шпорите" имаха осезаемо предимство при владеенето на топката, което достигна 64% в средата на първото полувреме, но момчетата на Арсен Венгер се отбраняваха акуратно и смело. Точно тогава се стигна и до невероятен пропуск - Кейн сложи топката на главата на Деле Али, но младият англичанин по чудо не уцели вратата отблизо!

Последва нова бърза атака на домакините. Хюн-Мин Сон напредна отляво, навлезе в наказателното поле и шутира, но беше блокиран. Кристиан Ериксен пробва добавка от въздуха, но над целта.

Чак в 38-ата минута Арсенал беше близо до попадение, но Уго Лорис спаси с върха на пръстите си прецизното изпълнение на Аарън Рамзи в долния десен ъгъл. В добавеното време на първата част Вертонген би в долния десен ъгъл на вратата на гостите, но в случая Петер Чех се намеси блестящо.

След почивката и двата отбора създадоха по една бърза атака. Сон шутира светкавично, но не успя да уцели близкия ъгъл. Последва точен удар на Хари Кейн, но Чех следеше ситуацията. Арсенал отговори с тупалка на Оливие Жиру, но французинът не уцели вратата.

Десетина минути след паузата Тотнъм откри резултата чрез грешника от първата част Деле Али. Чех се намеси добре при удара на Ериксен, но младият англичанин направи успешна добавка на празна врата.

Още при следващата си атака домакините получиха право да изпълнят дузпа за фаул на Габриел срещу Хари Кейн. Потърпевшият не сбърка и удвои аванса на своите с много прецизен удар в долния ляв ъгъл.

Арсенал се опита да отговори веднага, но точният удар на Оливие Жиру по никакъв начин не затрудни Лорис. По-късно френският страж отказа и Алексис Санчес.

В средата на второто полувреме Ян Вертонген отправи бомбен изстрел от дистанция, но Петер Чех спаси, а след това Хари Кейн би неточно с глава.

Кейн можеше да ликвидира интригата в 77-ата минута, когато остана сам срещу Петер Чех след груба грешка на Окслейд-Чембърлейн, но вратарят спаси. Последва удар с глава на Алдервейрелд, но Чех отново остави своите в мача.

"Артилеристите" се активизираха в заключителната част на двубоя, но Уго Лорис на няколко пъти се намесваше адекватно срещу Уолкът и Уелбек.

Тотнъм - Арсенал 2:0

1:0 Деле Али - 55'
2:0 Хари Кейн - 58', дузпа

 

Тотнъм: Лорис, Алдервейрелд, Вертонген, Трипиер (Уокър - 88'), Дейвис, Дайър, Уанияма, Ериксен, Али (Сисоко - 92'), Сон (Дембеле - 79'), Кейн

Арсенал: Чех, Косиелни, Монреал, Габриел (Бейерин - 75'), Окслейд-Чембърлейн, Джака (Уелбек - 65'), Гибс, Рамзи, Йозил, Алексис, Жиру (Уолкът - 81')