Тотнъм победи Борусия Дортмунд с 3:1 след сериозна съдийска помощ в сблъсък от група "H" на Шампионската лига, игран на стадион "Уембли".

Двата отбора изиграха вихрено първо полувреме, в което "шпорите" повеждаха на два пъти с голове-близнаци на Хюн Мин Сон и Хари Кейн, при които защитата и вратарят на германците действаха безобразно слабо.

Между двете попадение на англичаните в своя дебютен мач за Борусия в Шампионската лига се разписа украинецът Андрий Ярмоленко. Той реализира с майсторски фалц извън наказателното поле с левия крак. Точно преди почивката пък гол на Пулишич беше отменен заради засада на Обамеянг, който не игра с топката.

Малко след почивката кристално попадение на Обамеянг беше отменено от неадекватния главен съдия Джанлука Роки и пет минути след това Кейн заби втория си гол в мача. До края Борусия вече не притежаваше същия боен дух и не успя да стигне до чиста голова ситуация. В добавеното време пък Ян Вертонген беше изгонен заради удар в лицето на Марио Гьотце.

Тотнъм и Реал Мадрид започнаха с по три точки, докато Борусия Дортмунд и АПОЕЛ ще чакат до следващия кръг, за да натрупат точков актив.


Домакините откриха резултата още в четвъртата минута, контраатакувай мълниеносно по лявото крило. Хюн Мин Сон получи от Хари Кейн, южнокореецът напредна, навлезе в наказателното поле и препарира Бюрки с тупалка в горния ляв ъгъл. 

Бяха изминали малко повече от десет минути, когато Борусия отговори подобаващо с невероятно попадение. Андрий Ярмоленко получи от Шинджи Кагава и завъртя топката в горния лъв ъгъл, стреляйки фалцово с левия крак в своя дебют за "жълто-черните" в Шампионската лига.

Преди да изтече четвърт час обаче разсеяната защита на гостите допусна идентичен гол с този на Сон. Хари Кейн премина като на парад покрай Йомер Топрак и завърши безпощадно в близкия ъгъл, след като преди това извърши нарушение срещу Нури Шахин, което не остана забелязано от рефера Роки.

Борусия демонстрира активност, но не можеше да стигне до добра възможност до 30-ата минута, когато Кристиан Пулишич пусна към далечната греда за Обамеянг, но Ян Вертонген изчисти в последния възможен момент. После габонецът върна жеста за Пулишич, но американецът закъсня с части от секундата и не засече добре.

В последната минута на първата част Кристиан Пулишич вкара топката във вратата на противника, но съдийската бригада отмени попадението заради засада на Обамеянг. Ситуацията бе доста дискусионна, но в крайна сметка голът не бе зачетен.

Тотнъм започна много активно през второто полувреме и на два пъти пробва да обстрелва вратата на Бюрки, но Кейн и Сон биха над целта.

Десетина минути след почивката беше отменен още един гол на Борусия, като този път грубата съдийска грешка беше явна. Пиер-Емерик Обамеянг се измъкна зад гърба на защитата и завърши по превъзходен начин от движение, но съдията Джанлука Роки и неговата бригада отмениха редовното попадение!

За да бъде несправедливостта пълна, малко след това Тотнъм дръпна напред с два гола. Кейн получи в наказателното поле и стреля по земя, пращайки кълбото в долния десен ъгъл.

Бен Дейвис беше следващият, който обстрелва "германската" врата, но този път направилият много слаб мач Бюрки оправда присъствието си и успя да спаси. На отсрещната врата Лорис спаси отблизо точен, но доста слаб удар на Обамеянг.

Един от най-активните на терена Кейн продължи да тормози спящата отбрана на Борусия, но този път английският национал шутира покрай десния страничен стълб.

В добавеното време Ян Вертонген удари Марио Гьотце в лицето и беше изгонен от неубедителния в този мач Джанлука Роки.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YXu9sRBIdZs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Тотнъм - Борусия Дортмунд 3:1

1:0 Хюн Мин Сон - 4'
1:1 Андрий Ярмоленко -11'
2:1 Хари Кейн - 15'
3:1 Хари Кейн - 60'

 

Червен картон: Вертонген (Тотнъм) - 92'


Тотнъм: Лорис, Вертонген, Санчес, Алдервейрелд, Орие, Дейвис, Дембеле, Дайър, Ериксен, Сон (Сисико - 83'), Кейн (Йоренте - 87')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Топрак (Загаду - 80'), Толян, Пишчек, Дахуд (Кастро - 72'), Шахин, Кагава (Гьотце - 66'), Пулишич, Ярмоленко, Обамеянг