С два гола на звездата си Радамел Фалкао Атлетико Мадрид спечели убедителна победа с 4:2 срещу Валенсия в испанското дерби от полуфиналите на Лига Европа, играно на стадион "Висенте Калдерон".

"Дюшекчиите" бяха по-добрият отбор на терена през почти целия мач и заслужено стигнаха до този успех. Той трябваше да е дори по-изразителен, но гостите успяха да вкарат по един гол в допълнителното време на двете полувремена.

Резултатът бе открит от Фалкао с удар с глава в 17-та минута, но точно преди почивката Хонас изравни също с глава.

Веднага след началото на второто полувреме Миранда вкара отново с глава, а след грешка в защитата на Валенсия Адриан Лопес направи 3:1.  В 78-та минута Фалкао вкара гол-шедьовър и Атлетико вървеше към уверена победа, но в 94-та минута Рикардо Коста с глава оформи крайния резултат.

Така Валенсия запазва известни шансове преди реванша на "Местая", който е следващата седмица.



Атлетико започна по-активно мача и още в 3-та минута Фалкао проби до аутлинията в наказателното поле и поднесе назад, където Диего отправи удар от десетина метра, но съименникът му на вратата на Валенсия Диего Алвеш спаси.

Малко по-късно след хубава колективна атака на домакините Адриан се оказа на стрелкова позиция в наказателното поле, но отново вратарят на гостите спаси.

Атлетико натискаше и заслужено поведе в резултата в 18-та минута. Голът обаче падна с голяма доза късмет. Първо Рами остави Арда Туран да достигне топката до аутлинията в наказателното поле и последният се хвърли и с шпагат поднесе назад. Топката рикошира в Жорди Алба и дойде право на главата на Фалкао, който с отсечен удар с глава я забоде в мрежата.

Валенсия играеше без особена острота и опитите за контраатаки не вещаеха опасности за домакините. При статичните положения обаче ситуацията бе друга. При едно центриране от корнер пред вратата на Атлетико Рами надскочи всички и с глава стреля на сантиметри покрай вратата.

В 3-та минута от даденото от съдията продължение Валенсия изненадващо изравни резултата. След центриране от корнер Рами скочи най-високо и отклони с глава, а на далечната греда Жонас отблизо добави в мрежата.

Три минути след почивката обаче Атлетико си върна аванса от един гол. След центриране от пряк свободен удар Миранда бе оставен да изскочи зад защитата и с глава забоде топката под носа на вратаря.

В 54-та минута грешка при изнасяне на топката от Мехмет Топал доведе и до трети гол за Атлетико. Адриан Лопес отне в полето на Валенсия, напредна към наказателното поле, където преодоля защитник и с удар от малък ъгъл матира Диего Алвеш.

Валенсия продължи да създава опасности единствено от статични положения. Тино Коста центрира от фаул и Рикардо Коста засече с глава, но Куртоа спаси.

Атлетико продължи да е по-активният отбор. Мощен удар на Адриан едва бе избит от Диего Алвеш до страничната греда и топката дойде в притичалия Арда Туран, който пробва добавка от непосредствена близост, но от много малък ъгъл нямаше как да преодолее вратаря.

Малко след това Диего изпълни перфектен пряк свободен удар, но Алвеш спаси по страхотен начин под сглобката на гредите.

В 78-та минута обаче дори и Диего Алвеш бе безпомощен. Фалкао получи топката на контраатака, но бе сам срещу двама бранители. Въпреки това той се вряза встрани към наказателното поле, намери пролука за удар и с невероятен изстрел прати топката точно под сглобката на гредите.

При този резултат темпото на игра спадна и сякаш и двата отбора се бяха отказали да търсят повече голове. В 4-та минута от даденото от съдията продължение обаче Валенсия върна още един гол и с това частично запази шансовете си преди реванша.

Голът отново падна след статично положение. След центриране от корнер Рикардо Коста надскочи Фалкао около точката на дузпата и с глава заби топката в мрежата.

Атлетико Мадрид - Валенсия 4:2

1:0 Фалкао 17
1:1 Хонас 45+3
2:1 Миранда 48
3:1 Адриан 54
4:1 Фалкао 78
4:2 Рикардо Коста 94

Атлетико Мадрид
: Куртоа, Филипе Луис, Алваро Домингес, ХуанфранМиранда, Марио Суарес, Габи, Арда Туран (81 Тиаго), Диего (88 Переа), Адриан (90 Салвио), Фалкао

Валенсия:
Диего Алвеш, Рами, Виктор Руис, Жорди Алба (72 Пиати), Рикардо Коща, Матиьо, Мехмет Топал, Тино Коста, Фегули (72 Каналес), Хонас (80 Адуриц), Солдадо