Ботев Пловдив отпадна от Щутгарт в турнира Лига Европа, но напуска надпреварата с високо вдигната глава.

Отборът на Станимир Стоилов врътна 0:0 в реванша от 3-ия квалификационен кръг на втория по сила европейски турнир срещу немския тим. Така след общ резултат от двата мача 1:1 и повече голове на чужд терен "Швабите" се класираха за плейофите.

Срещата се игра на стадион "Комтех Арена", а пловдивчани дори можеха да стигнат до победата при малко повече късмет. В последните секунди на срещата Луис Педро пропусна феноменален шанс, след като сам срещу вратаря не успя да реализира, а Улрих спаси удара му с крак.

Тимът вкара гол в 72-ата минута чрез Бобан Грънчаров, но попадението бе отменено заради засада от страничния рефер.

Немците пък не показаха нищо кой знае какво като игра, макар че имаха своите ситуации.

Пловдивчани пък напускат европейските турнири без загуба. Тимът записа в актива си за шестте си мача 3 победи и 3 равенства.



Гостите от Пловдив заиграха със самочувствие още от началото на срещата и в 3-ата минута Тодор Неделев имаше възможност да отправи удар, но се засуети. След това той комбинира с Огнянов, но Максим се върна в задни позиции и предотврати опасната ситуация.

Две минути след това домакините създадоха опасна атака. Траоре пое топката и стигна до наказателното поле на Ботев, след което падна в опит да си изпроси дузпа, но такава не бе отсъдена.

Ботев обаче отговори с добра атака и нова комбинация между Неделев и Огнянов, но бившият футболист на Левски не успя да отправи удар.

Борис Галчев центрира страхотно в 8-ата минута и в наказателното поле на домакините бе внесен смут, но нямаше кой да засече кълбото във вратата на немците.

Какау от своя страна засече центриране на Траоре в 12-ата минута, след което топката мина над вратата.

В 16-ата минута Неделев получи топката и отправи удар от дистанция. Улрих бе изненадан от действията на младока, а топката тупна много коварно пред него. Анисе можеше да я вкара във вратата, но се забави прекалено дълго и не тръгна към нея.

Няколко минути след това Нийдермайер отправи удар от близка дистанция и бе на косъм да вкара попадение, но топката мина над вратата.

Иршак пък пусна страхотен пас успоредно на голлинията, на Щутгарт, но нямаше кой да засече топката. Нийдермайер пък бе на косъм да си вкара автогол, след като игра с глава.

В 35-ата минута Ботев направи поредна страхотна атака. Неделев пое топката и центрира в наказателното поле, след което се стигна до разбъркване. Улрих изби топката с крак и спаси отбора си, а Огнянов и Анисе не успяха да отправят удари, макар че бяха на добра позиция.

Три минути след това Ботев за малко да вкара гол. Ромарио навлезе в наказателното поле и стреля силно, но Улрих спаси. Топката отново обаче попадна в холандеца, който при втория си опит я прати над вратата.

До края на полувремето нямаше повече интересни ситуации и резултатът се запази.

Второто полувреме започна с добра възможност за "Швабите". Траоре комбинира с Абделауе в 48-ата минута, след което последният изпробва ефектен удар с пета, но топката мина покрай страничната греда.

Влезлият като резерва Мартин Харник направи опасен пробив в наказателното поле на Ботев няколко минути след това, но отбраната на гостите се справи отлично.

Футболистите на домакините натиснаха българския тим и се стигна до два удара на футболисти на Щутгарт, които бяха блокирани от Галчев и Огнянов малко пред наказателното поле.

В 62-ата минута Какау бе на косъм от гола, но не успя да засече страхотно центриране на Харник.

Точно десет минути по-късно Бобан Грънчаров реализира гол, който обаче бе отменен, заради засада.

Бранителят довкара топката във вратата на Улрих след центриране на Тодор Неделев, но страничният рефер вдигна флага. В следващите минути интересните ситуации липсваха.

В 92-ата минута Луис Педро можеше да разплаче германците. Той остана сам срещу вратаря и стреля от близка дистанция, но Улрих с крак спаси удара му. До края нямаше голове.


ЩУТГАРТ - БОТЕВ 0:0

ЩУТГАРТ: Улрих, Сакай, Швааб, Тасчъ - к, Нийдермайер (63 - Рюдигер), Бока, Траоре, Гентнер, Максим (46 - Харник), Какау, Абделауе (79 - Ибишевич)

БОТЕВ: Стаховяк, Христов, Спрокел, Грънчаров, Минев - к, Иршак, Галчев, Неделев, Анисе (68 - Домовчийски), Ромарио (85 - Педри), Огнянов (80 - Костов)