България разнебити Полша с 3:0 гейма (25:22, 25:18, 25:17) и успя да се класира за следващата фаза на Световното първенство по волейбол в Италия.

"Лъвовете" имат още една среща в групата си, тази срещу Бразилия, но тя е без значение за продължаването им напред в надпреварата.

Нашите момчета тотално размазаха и съсипаха първенците на Стария континент и заслужено ще са в Топ 12 на света.

Селекционерът на България Силвано Пради не изневери на себе си и заложи на познатите титуляри - Андрей Жеков, Ники Николов, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владо Николов и Теодор Салпаров (либеро).

В началото на първата част поляците поведоха с 6:4, но след атаки на Владо Николов и Тодор Алексиев "лъвовете" бързо изравниха. Техническата пауза дори дойде при 8:7 за България. Поляците обече ни обърнаха - 8:9, за да дойдат нови силни минути за момчетата на Пранди и 12:10 за родните национали.

Матей Казийски се отчете с ас, а Владо Николов направи технично отиграване и се подигра с поляците. До края на този гейм българите поддържаха разликата от две точки, за да дойде страховитата блокада на Виктор Йосифов за 25:22 в първия гейм.

Втората част започна точка за точка, за да дойдат силните минути за Тодор Алексиев, който след две поредни точки изведе България напред - 7:5, Грушка пък прати топката в аут и първо техническо прекъсване дойде при 8:5 за нас.

"Лъвовете" бяха неудържими в атака, блокадата ни бе непробиваема, а либерото Салпаров правеше чудеса, за да увеличим преднината си на 18:10. Това прекърши поляците, които се предадоха и нашите момчета взеха тази част с 25:18, след тройна блокада.

Още в началото на третата част България показа, че въобще няма да се церемони с поляците и започна да ги мачка. Владо Николов и Тодор Алексиев напарвиха две последователни точки за 4:2, а Казийски по диагонала неспасяемо заби за 8:7.

За кратко играта бе прекъсната заради получил се проблем с палеца на Владо Николов, който преди бе опериран и шиниран. Матей Казийски се разигра и заби страховита тупалка за 12:8. Българите продължиха да доминирати да не дават никакви шансове на противниците си, за да дойде точката на Йосифов за 21:13.

Последната точка в мача направи Тодор Алексиев - 25:17 и "лъвовете" са в следващата фаза на Световното първенство в Италия. Утре България играе с Бразилия в мач без значение и двата отбора продължават напред.

БЪЛГАРИЯ - ПОЛША 3:0 (25:22, 25:18, 25:17)

БЪЛГАРИЯ
: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро
Старши-треньор: Силвано Пранди

ПОЛША: Павел Загумни, Пьотър Грушка, Михал Винярски, Бартош Курек, Пьотър Новаковски, Марчин Мозджонек - Кшиштоф Игначак-либеро
Старши-треньор: Даниел Кастелани