Националният ни отбор по волейбол загуби в един спиращ дъха мач с 2:3 гейма от Куба и остана на второ място в група "Q". Така "лъвовете" ще се борят за добро класиране от 5-то до 8-мо място в Модена.

Куба на свой ред продължава към полуфиналите, където ще мери сили със Сърбия. В другата среща домакинът на турнира Италия се изправя срещу Бразилия.


Милиони българи проследиха безспорно най-красивият и интересен мач до момента, като има защо да съжаляваме, на няколко пъти бяхме на косъм от успеха, но уви, късметът и нервите ни не издържаха.


Все пак националите ни показаха невероятен дух и концентрация, като целият отбор заслужава огромни аплодисменти за мъжката си игра. Андрей Жеков излезе на инжекции, но бе безгрешен с пасовете.


Капитанът Владо Николов и Матей Казийски направиха така, че кубинските исполини да изглеждат безпомощни пред техните атаки, а каквито и комплименти да измислим за Йосифов и Николов ще бъдат малко. Тошко Алексиев също заслужава добри думи, макар и да допусна една неприятна грешка във втората част.




Цяла България преживя душевен оргазъм в началото на втория гейм, след като поредица от мощни сервиси на Владо Николов доведе до драстичното 8:2 в наша полза на първото техническо прекъсване. Начало, за което дори и не смеехме да мечтаем. Чернокожите ни съперници обаче далеч не бяха решили да развяват бялото знаме и след много мощни атаки успяха да стопят разликата до три точки, а впоследствие и да изравнят при 15:15. Тук със сигурност на половината български фенове са им минали дежурните мисли, че не можем да водим и с право, но възпитаниците на Пранди реагираха по най-добрият начин - с невероятен блок на Николов и мощни атаки на Казийски и Алексиев. Така след една грешка на Симон резултатът набъбна до 24:21 и от втория геймбол Матей едва не направи дупка в пода с мощна бомба за 25:22.

Надали има достатъчно думи, за да бъде описана добре втората част. В нея видяхме един мощен кубински отбор, който ни превъзхождаше във всяко едно отношение и после видяхме една стена в бяло на мрежата и уникален шанс, брутално пропилян. Конкретно. Куба успя да поведе с 8:7 на първото прекъсване, след което обаче последваха жестоки атаки и на втората пауза разликата беше вече шест точки в полза на островитяните. Всичко изглеждаше причключено при 21:12 за Куба, но тогава, тогава сработи българската блокада и с шест поредни блока, бухалка на Алексиев и ас на Казийски успяхме да стигнем до 23:23! Феноменалното ни пробуждане бе възнаградено пребогато, защото още при следващото разиграване Тошко имаше чиста възможност да направи 24:23, но той сякаш не очавкаше такъв подарък от съдбата и прати топката в аут. Уви, последва ас на Куба и 25:23. А всичко изглеждаше в наши ръце...


Страхотна драма имаше и в третия гейм. След равностойно начало "лъвовете" успяха да дръпнат с три точки след аут на Сепеда и пореден блок - 8:5. Жесток единичен блок на Казийски ни даде още една точка аванс на второто прекъсване - 16:12. Изключително силни минути обаче записа Ернандес и разликата бе стопена до 20:21. Мощна атака на Владо и блок на Йосифов обаче ни дадоха отново три точки аванс. След две мощни атаки на кубинците обаче отново дистанцията бе стопена. Пропуснахме един геймбол при 24:23, но след аут на Ернандес и жестока бомба на капитанът ни по диагонала успяхме да спечелим с 28:26!


Четвъртият гейм си бе своеобразно надлъгване, като нито един от двата тима не успя да направи пробив и да поведе с повече от две точки. Предимството бе на наша страна на първото прекъсване, а на второто за Куба.  В самият край обаче Вальо Братоев бе спрян на блок и Куба дръпна с 21:19. Отново обаче Владо дойде да спаси отбора - с мощен сервис капитанът ни записа пореден ас и изравни за 21:21. Аут на Леон и страхотен блок на Братоев ни дадоха скъпоценен аванс от две точки - 23:21. За съжаление обаче не успяхме да я задържим и Куба успя отново да се върне в двубоя при 23:23, а след блокаут на Камехо съперникът поведе с 24:23. След поредица обрати Йосифов направи уникален ас и върна предимството в нашия отбор. Дойде ред и на Казийски да ни изведе до мачбол, но после Жеков заби топката в мрежата от сервис. В крайна сметка нервите на кубинците излязоха по-здрави и с малко късмет те успяха да стигнат до 30:28 и да пратят двубоя в тайбрек.


Последният пети гейм започна повече от неприятно за нас, защото Куба поведе бързо с 2:0. Сякаш силите ни вече бяха свършили, а и нервите също, докато кубинските машини нямаха милост и на единственото прекъсване островитяните водеха с 8:5. Да бе дошла сега онази серия на блок във втората част, но уви. Дистанцията постепенно се увеличаваше, а Леон бе робот, който нямаше спиране. Мощна атака на Леал изведе кубинците до мачбол и с лекота съперниците стигнаха до 15:11.


Най-резултатен за националите ни бе Владо Николов (28), а веднага след него се нареди Матей (20). За Куба номер едно по точки стана Леон (22), а Симон се отчете с 20.


България - Куба 2:3 (25:22, 23:25, 28:26, 28:30; 11:15)


България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро


Старши-треньор: Силвано Пранди


Куба: Райдел Йересуело, Роландо Сепеда, Вилфредо Леон, Йоандри Леал, Османи Камехо, Роберланди Симон - Кейбир Гутиерес-либеро


Старши-треньор: Орландо Блекууд.