Женският национален отбор по волейбол стартира с впечатляваща победа Европейското първенство след 3:2 над действащия шампион Сърбия.

Мачът започна равностойно, като след първата почивка нашите натрупаха малка преднина от 2 точки. След това сръбкините изравниха и в успяха да измъкнат гейма при 25:23.

Вторият гейм започна по същия начин, но след първата пауза отборът на Сърбия доминираше на терена и започна да трупа актив, като до второто техническо прекъсване вече имаха аванс от 10 точки (16:6). Нашите не успяха да се противопоставят и сръбкините поведоха с 2:0 гейма.

В третата част, обаче, нещата се промениха, посрещането в българския отбор се подобри, а блокадата ставаше все по непробиваема. Лъвиците поведоха с цели 5 точки (18:13), но западните ни съседки не се отказаха и се доближиха само на една точка. Българките не позволиха първият гейм да се повтори и затвориха третия в своя полза.

В четвъртия гейм сръбкините поведоха с 8:3 след няколко пускания от тяхна страна и грешка на Китипова. Тогава Диана Ненова се появи на игрището, но това не помогна и разликата се запази. В края на гейма при 24:20 всичко изглеждаше решено, но не така мислеха Лъвиците. 

Добриана Рабаджиева застана на сервис, Христина Русева блокира първата атака на сръбкините, а следващата бе спасена и отиграна от Елица Василева, още един блок и атака на Василева и резултатът е изравнен. И двата отбора не се предаваха, но нервите на нашите момичета се оказаха по-здрави и те затвориха гейма при 28:30.

В тайбрека българките показаха страхотен характер и поведоха с 3 точки. Спорно съдийско отсъждане в края на мача доближи сръбкините само на точка (11:12). Лъвиците обаче показаха смелост, а при 13:14 Страшимира Филипова отигра ситуацията по най-добрия начин, за да се поздравим с победата.