България успя по доста инфарктен начин да се класира за 1/4-финалите на Евроволей 2013, след като постигна изключителна победа над Полша с 3:2.

Мачът премина през обрат, тъй като поляците имаха аванс от 2:0 гейма, но нашите демонстрираха уникален характер и обърнаха мача в своя полза.

Следващият мач на нашите е срещу Германия и ще се играе утре по същото време.



Срещата започна доста по-добре за домакините от Полша, които дръпнаха с 4:2 точки още в началото, а след това увеличиха аванса си и стигнаха до 8:4 при първото техническо прекъсване.

След блок-аут на Бартош Курек преднината на "Дружина полска" набъбна с още точка и така стана общо пет. 

Все пак обаче момчетата на Камило Плачи се активизираха и намалиха изоставането си на три точки при 9:12 след блокада на Николов. 

При второто техническо прекъсване преднината на Полша стана още по-малка и домакините имаха аванс само от две чисти точки при 16:14.

Нашите момчета изравниха до 16:16 след единична блокада на Йосифов, а след това поведоха с 18:17 след атака по блока на Алексиев.

Геймът обаче се завърза доста и домакините изравниха, като двата тима стигнаха до 21:21. След това обаче Полша дръпна с две точки за 23:21, а след това спечели без проблем гейма с 25:22.

Вторият гейм започна по-добре за нашите, които дръпнаха с минимална преднина в началото. 

Нашите имаха аванс от 8:7 при първото техническо прекъсване, а след това го увеличиха на 9:7 след страхотна игра в отбрана на Салпаров и грешка на Курек. 

Поляците обаче съумяха да изравнят на 12:12, но нашите си върнаха аванса от две точки при 16:14 след аут на Божиек и блок-аут на Соколов.

Домакините от своя страна не само изравниха, но и стигнаха до пълен обрат, като поведоха с 23:21, след което без проблем взеха и втория гейм.

Третият гейм обаче бе перфектен за нашите и те надиграха тотално поляците. България дръпнаха с 5:3 още в началото, а Тодор Скримов заби ас за 6:3.

При първото техническо прекъсване резултатът бе 8:4 за България, след като Тодоров атакува през центъра. 

Постепенно българите увеличиха аванса си на 10:5, след като Алексиев се справи чудесно срещу двойна блокада на Полша.

След грешки от страна на домакините и ас на Соколов преднината ни стана 14:8, след което Цецо направи още един ас и увеличи на 15:8.

До края на гейма България без проблеми се справи с удържането на аванса, макар че на моменти той бе нален, и стигна до успеха в гейма с 25:20.

Четвъртият гейм започна перфектно за България и нашите момчета дръпнаха в началото в резултата, а при първото техническо прекъсване имаха аванс от 8:5 точки в своя полза.

"Лъвовете" задържаха аванса си, а след топка в аут на Курек дори го увеличиха на 14:10.

Задачата на нашите не изглеждаше толкова трудна, когато те стигнаха до 23:10 в своя полза, но поляците изравниха. 

Все пак при 24:24 нашите стигнаха до геймбол, а след това Виктор Йосифов с бомбен сервис прати гейма в сметката на България.

В тайбрека нашите стигнаха до аванс от 5:3, но поляците изравниха за 6:6 а след това дори и поведоха с 9:6. Нашите обаче изравниха на 9:9, а след това играта бе равностойна. При 17:16 България стигна до ключовата точка за победата.

ПОЛША - БЪЛГАРИЯ 2:3 (25:22, 25:22:25, 20:25, 24:26, 16:18)

ПОЛША: Лукаш Жигадло, Гжегож Боциек, Михал Винярски, Бартош Курек, Марчин Мозджонек, Пьотър Новаковски - Павел Заторски-либеро Старши-треньор: Андреа Анастази

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро Старши-треньор: Камило Плачи.