България загуби от Чехия с 2:3  (25:22, 18:25, 22:25, 25:18, 12:15) в световна квалификация от Група "I", която се състоя в чешкия град Опава.

"Лъвовете" си подпечатаха участие на световното първенство в Полша още след първия гейм, който отиде в актива им с резултат 25:22.

След като си свършиха поставената задача в мача днес, възпитаниците на Камило Плачи видимо се отпуснаха и позволиха на техния съперник да изравни.

Нашите момчета профукаха преднина от цели четири точки в третия гейм и го загубиха, като чехите увеличиха оборотите в заключителната му част.

Все пак в четвъртия гейм България показа високото ниво от началото на мача и напълно надигра своя противник, вкарвайки срещата в тайбрек. В него нашите момчета изоставаха почти през цялото време и въпреки че изравниха за 12:12, загубиха петия гейм с 12:15.


Двубоят стартира с равностойна битка, но постепенно нашите дръпнаха с 6:3 след чудесен сервис на Николай Николов. Посрещането на "лъвовете" бе на висота и първото техническо прекъсване дойде при аванс от две точки за момчетата на Камило Плачи.

Отличната блокада на Мах с една ръка срещу Цецо Соколов доведе до равенство в резултата, а малко след това домакините дори излязоха напред.

Бомбен ас на Конечни дори осигури на чехите преднина от две точки, но фантастичната двойна блокада на Йосифов и Соколов донесе ново равенство. При второто техническо прекъсване България имаше крехък аванс от една точка.

Валентин Братоев вкара мощен сервис, благодарение на който нашите момчета поведоха с три пункта. Малко след това българите стигнаха до четири геймбола и след като профукаха първите две от тях, селекционерът Плачи правилно поиска таймаут. Ритъмът на Конечни бе разбит, той заби топката в мрежата и България спечели гейма.

Осигурили си участие на световното първенство, нашите се отпуснаха и при първото техническо прекъсване на втория гейм изоставаха с 4:8 точки. Разликата от четири пункта в полза на домакините се запази и след второто техническо прекъсване.

До края на втория гейм българският отбор не само че не съумя да догони своя опонент, но позволи да се стигне до още по-голяма разлика в точките. Леко побутнати и от съдията, чехите спечелиха втората част с 25:18.

България стартира по-добре в началото на третата част, но първото техническо прекъсване дойди при аванс от само една точка. Нашите дръпнаха с четири точки, но след серия от грешки изоставаха с точка на второто техническо прекъсване.

Двата тима вървяха рамо до рамо до 20:20 точки, но домакините увеличиха успеваемостта на атаката си, стигнаха до 82% при посрещането и спечелиха втория гейм с три точки разлика.

Съперниците се захапаха здраво и в началото на четвъртия гейм, след чието първо техническо прекъсване "лъвовете" бяха с едни гърди напред. Второто техническо прекъсване дойде при аванс 16:13 за българите.

Великолепен ас по диагонала на Скримов позволи на нашия отбор да поддържа разликата, а малко след това Братоев закова противника с мощна атака през двойна блокада. Нов ас на Скримов пречупи домакините и България спечели гейма с 25:18.

В тайбрека нашите дръпнаха с 4:2, но домакините нанизаха три поредни точки и Камило Плачи поиска прекъсване. Тежките сервиси на Чехия затрудняваха посрещането ни и нашият опонент поведе с 11:7.

Силен сервис на Скримов обърка противника ни и Теодор Тодоров записа фантастична блокада за 10:11, а малко след това аут на Соботка доведе до равенство. За съжаление това се оказа последната точка за България в мача. Валентин Братоев получи удобна топка, но я изкара извън игрището и домакините спечелиха тайбрека с 15:12 точки.

 

Чехия - България 3:2  (22:25, 25:18, 25:22, 18:25, 15:12)

Чехия: Радек Мах, Владимир Соботка, Петър Михалек, Ян Щокър, Ондрей Була, Давид Конечни - Мартин Кристоф-либеро

България: Георги Братоев, Цветан Соколов, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро