През месец май българският национален отбор по волейбол ще изиграе поредица от контроли, с които ще се готви за предстоящите мачове със САЩ, Сърбия и Русия. Родните ни национали ще премерят сили с Иран, Австралия и Холандия, като с всеки съперник ще бъдат изиграни различен брой контролни срещи.

Първите мачове ще се проведат на 9-ти и 10-ти май срещу Холандия в столичната зала „Христо Ботев“. Едната контрола ще представлява двустранна тренировка и ще бъде закрита, а другата ще е официална. На коя от двете ще може да присъстват фенове и медии, все още не е обявено.

На 12-ти май лъвчетата ще пътуват за морската ни столица, където ще изиграят първите си мачове от Световната лига със САЩ на 23-ти и 24-ти. На 16-ти, 17-ти и 18-ти май във Варна ще бъде и съставът на Иран, с който националите ни ще проведат три контролни срещи.

Преди мачовете със Сърбия в столичната зала „Арена Армеец“ българският национален отбор по волейбол ще изиграе няколко контроли и с Австралия, но датите все още не са уточнени.

Има възможност световният шампион по волейбол Бразилия да дойде в България и да изиграе няколко контролни срещи с националите ни. Идеята е това да се случи преди шампионата на планетата, който започва пред август в Полша. Тимът на Бернардо Резенде ще пристигне в Европа по-рано, за да има на разположение достатъчно време за аклиматизация.

Бразилците са номер 1 в последните три световни първенства. През 2010 година те бяха в България, когато лъвчетата бяха в една група от Световната лига с тях, Нидерландия и Южна Корея. Националите ни загубиха и трите мача от тях, а бразилците спечелиха първото място.

От вчера към националния отбор се присъедини и Ники Николов. Този сезон започва силно за него – българинът стана шампион за Иран.

Към момента групата се състои от 16 играчи, като голяма част от тях са дебютанти. Очаква се повечето да отпаднат от окончателния състав, който ще бъде картотекиран за Световната лига.

Ето и програмата:

9-ти май България – Холандия, контрола 1, зала “Христо Ботев”, София

10-ти май България – Холандия, контрола 2, зала “Христо Ботев”, София

16-ти май, България – Иран, контрола 1, Дворец на културата и спорта, Варна

17-ти май, България – Иран, контрола 2, Дворец на културата и спорта, Варна

18-ти май, България – Иран, контрола 3, Дворец на културата и спорта, Варна

23-ти май, България – САЩ, Дворец на Културата и спорта, Варна, среща от Световната лига

24-ти май България – САЩ, Дворец на Културата и спорта, Варна, среща от Световната лига

31-ви май - 1-ви юни България – Австралия, контроли (договарят се точните дати)

7-ми юни, България – Сърбия, зала „Арена Армеец”, София, среща от Световната лига

8-ми юни, България – Сърбия, зала „Арена Армеец”, София, среща от Световната лига

5-ти юли, България – Русия, зала „Арена Армеец”, София, среща от Световната лига

6-ти юли, България – Русия, зала „Арена Армеец”, София, среща от Световната лига