България допусна горчива загуба от Канада с 2:3 (25:17, 17:25, 25:20, 24:26, 8:15) гейма във втория си мач от група "С" на световното първенство по волейбол, което се състои в Полша.

"Кленовите листа" започнаха много силно и се изстреляха напред в резултата с цели шест точки, но постепенно българите започнаха да стопяват пасива си. Преломният момент в първия сет дойде при второто техническо прекъсване и нашите затвориха гейма с 25:17 точки.

"Лъвовете" се отпуснаха във втория гейм, в средата на който нашият опонент постепенно започна да увеличава преднината си и напълно заслужено затвори частта със същия резултат - на 17 точки.

България отново си върна увереността и в третия гейм показа голяма част от потенциала си. Въпреки, че разликата от четири точки бе стопена само до една към края на гейма, националите ни се активизираха и буквално попиляха противника в последните минути на третата част.

Северноамериканците играха силно в първата третина на четвъртия гейм, когато поведоха с три точки, но българският отбор показа характер и обърна резултата, дръпвайки с 23:20. Канада влезе в серия от четири поредни точки и измъкна гейма при втората си възможност - 26:24.

Момчетата ни стартираха мудно в решителния тайбрек, в който Канада отвори разлика от три точки и дори я увеличи в хода на гейма, печелейки го с 15:8.

Все пак България спечели точка от тази загуба и оглави класирането с актив от 4 пункта, но фаворитът Русия има мач по-малко. В петък е третият ни мач в групата, когато излизаме срещу Китай.


Първият гейм започна с две бързи точки в актива на канадците, които увеличиха разликата до четири пункта след точка по диагонала на Хоук и грешка на Пенчев. Джъстин Дъф избухна с единична блокада срещу Цецо Соколов и на първата техническо прекъсване разликата бе смазваща в полза на нашия съперник: 8:2.

Хубав завършващ удар на Тодор Алексиев бе последван от грешка на Соколов от сервис, а малко след това и Алексиев прати топката в мрежата при начален удар. Така нашите изоставаха с 6:11, но чудесната двойна блокада на Теодор Тодоров и Соколов намали разликата на две точки.

Безмилостен ас на Цветан Соколов отчая канадците, които само изгледаха как топката закача линията за 15:15. Последва аут на Гавин Шмит и България поведе за първи път в мача, точно при второто техническо прекъсване.

Обратът стъписа нашия противник, който се скова. В същото време нашите се отпуснаха и Цецо Соколов буквално се опита да препарира съперниковите състезатели с груба сила, правейки резултата 21:16. Блокада на Теодор Тодоров сложи край на гейма, спечелен от България с 25:17.

Северноамериканците показаха мускули и в началото на втория гейм, когато дръпнаха в резултата с четири точки, но България влезе в серия от три поредни точки и минимизира щетите. На първото техническо прекъсване опонентът ни водеше с 8:6.

Момчетата на Пламен Константинов се отпуснаха и това моментално оказа влияние върху случващото се на игрището. На второто техническо прекъсване "лъвовете" изоставаха с четири точки, като нашите играеха под възможностите си. Така логично Канада изравни резултата, печелейки втората част с 25:17 точки.

Двата тима вървяха точка за точка на старта на третия гейм и на първото техническо прекъсване бяхме с едни гърди напред. Блок-аут на Николай Пенчев доведе нещата до 11:7 в наша полза, като разликата се запази и на второто техническо прекъсване.

Директна точка от начален удар на Шмит намали аванса ни само на една точка, но чудесната атака на Алексиев бе последвана от аут на Перин и България поведе с три точки. Блок-аут на Цецо Соколов и ас на Скримов сложиха край на сета, спечелен от родните волейболисти с 25:20.

Канада взе превес при подновяването на играта и стигна до преднина от три точки на първото техническо прекъсване в четвъртия гейм. Фантастична атака по диагонала на Соколов обаче обърна резултата в наша полза.

Тройна блокада срещу Перин направи разликата 18:15 в наша полза, но неразбирателство в защитата ни позволи на Перин да намали разликата на една точка. България поведе с 23:20, но нашият съперник влезе в серия от четири поредни точки и реализира втория си геймбол.

Съперникът яхна вълната на ентусиазма и поведе с 6-3 точки в тайбрека след акция по диагонала на Шмит. Нова негова атака донесе девета точка на тима му в решителната пета част. Цецо Соколов ни остави в борбата за мача, но отново Шмит продължи да дърпа "кленовите листа" напред.

Блок-аут след нападение на Хоуг ни остави назад в резултата с цели пет точки и интригата практически се изпари. Нещо повече - Канада стигна до цели 7 мачбола, повеждайки с 14:7. Противникът се възползва от втората си възможност и заключи мача.

 

БЪЛГАРИЯ - Канада  2:3 (25:17, 17:25, 25:20, 24:26, 8:15)

 

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Теодор Салпаров-либеро

Канада: Тейлър Сандърс, Гавин Шмит, Джон Перин, Джъстин Дъф, Руди Верхьоф, Никълъс Хоуг, Дейниъл Люис-либеро