Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов говори в Сутрешния блок на Нова Телевизия за отминалото европейско първенство по волейбол, на което "трикольорите" завършиха на четвърто място.

"Горчилката не може толкова бързо да премине. Това беше в моя съзнателен живот моментът, в който националният отбор беше най-близко до титлата, така че няма как да мине бързо", заяви Константинов.

Специалистът изрази мнение и за предстоящата олимпийска квалификация, на която съперници на България са олимпийският първенец Русия, европейският шампион Франция и Финландия.

"Жалкото е, че може би една година преди олимпиадата международната федерация промени системата за класиране. Така точките, които набира даден национален отбор през олимпийския цикъл, вече не важат. Сега решаваща е само една олимпийска квалификация. Това за мен е несериозно, но това е една дълга тема. Това е единственият ни шанс, но това не важи само за нас. Като погледнем другите отбори, това ще бъде едно ново европейско първенство. В група сме с олимпийския шампион Русия и европейския шампион Франция и само ако ние прескочим и излезем от групата, това значи, че един от олимпийския и европейския шампион няма да отиде на Олимпиадата", каза още Пламен Константинов.

Той говори и за проблемите със спорта в България.

"Реално вече нямаме елитен спорт. Унищожи се една работеща система. За мен принципът, че всичко останало от комунизма е сбъркано, е много грешен. Имахме страхотна система за спорт, която даваше страхотни резултати. Трябваше да я съхраним и да намерим начин да я впишем в новото време. В момента сме в ситуация, в която елитният спорт и елитните спортисти се броят на пръсти. Проблемът е, че съоръженията се правят в такива места, където няма деца. Процесът не е кординиран с Министерството на спорта и това трябва да се промени. Тези зали и стадиони се изграждат по Европейската програма за развитие на селските райони. Реализират се безсмислени проекти, само за да се усвоят бързо едни пари. Средствата не се използват рационално и това е голям проблем, липсва координация", добави треньорът на "лъвовете".

Пламен Константинов обяви, че иска да продължи да води българския тим и в бъдеще.