Русия ни смаза с 3:0 (25:20, 25:22, 25:17) в олимпийската квалификация, играна в берлинската зала "Макс Шмелинг Хале". По този начин България със сигурност пропуска Олимпиадата тази година в Рио.

"Сборная" ни надигра тотално във всеки един показател и съвсем заслужено спечели. Многото кадрови проблеми на "лъвовете" също се оказаха от решаващо значение. Така утрешния мач с Франция ще бъде само за чест и слава. Така след 5-ото място в Пекин 2008 и 4-то от Лондон 2012 България ще наблюдава Олимпийските игри само по телевизията.

Мачът започна предпазливо и точка за точка, като при резултат 8:7 за България дойде първото техническо прекъсване. После Русия поведе с 11:9 след директна точка на Сергей Тетюхин от сервис, след което Пламен Константинов взе прекъсване. "Сборная" увеличи преднината си на 12:9, но мрежа на блокадата позволи на България да намали изоставането си. При 13:10 Александър Волков уцели мрежата и "лъвовете" отново не позволиха на съперника да дръпне. После Мартин Божилов направи страхотно спасяване, но руснаците успяха да преодолеят тройната ни блокада за 14:11.

При 16:13 дойде техническо прекъсване, след което с двойна блокада противникът ни дръпна със 17:13. Преднината на Русия набъбна на 19:14, но Андрей Ащев прати топката в аут от сервис. При следващата точка България поиска видеоповторение, което се оказа отличен ход, защото топката беше на линията и тя беше отсъдена в наша полза. После обаче Владо Николов прати кълбото в аут и веднага след това с двойна блокада Русия увеличи преднината си на 21:16. Константинов веднага поиска прекъсване, взехме следващата точка, но до края на гейма така и не стопихме пасива си и го загубихме с 20:25.

Втората част започна с мощна атака на Ники Николов, който обърна посоката на удара за 1:0 за България. Последва страхотна битка за следващата точка и за наша радост в крайна сметка руснаците пратиха топката в аут. Сервисът на България обаче продължи да не се получава и Тодор Скримов уцели мрежата. Това подейства като допинг за Русия и бързо бяхме обърнати до 3:6. Пламен Константинов веднага взе прекъсване, но това не даде резултат и пасивът ни продължи да набъбва. Опитният Владо Николов обаче взе нещата в свои ръце и прекъсна серията от шест поредни точки на "сборная". България намали изоставането си на 6:8, но началният удар на Скримов отново не се получи и прати топката в аут.

Константинов взе мерки и смени Скримов с Мартин Божилов и веднага след това "лъвовете" взеха точка с блок-аут за 7:10. После възпитаниците на Владимир Алекно поддържаха разлика от 3-4 точки. Второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за руснаците. Веднага след това България взе две поредни точки след сервиси на Скримов и Алекно поиска прекъсване. "Лъвовете" обаче продължиха да играят вдъхновено и разумна и успяха да изравнят резултата - 16:16! За съжаление, след това Русия отново дръпна - 20:17 и Константинов взе прекъснване. После Владо Николов се разигра, намалихме на 19:20, но пак допуснахме противникът да поведе с няколко точки - 19:22. В крайна сметка Русия спечели гейма с 22:25.

Третият гейм започна кошмарно и Русия поведе с 4:0, след което Пламен Константинов поиска прекъсване. После "сборная" поведе с 8:3 преди да дойде първото техническо прекъсване в третата част. България все пак се съвзе и намали на 6:9, но после Скримов уцели мрежата от сервис. "Лъвовете" така и не издържаха на напрежението, грешките ставаха все повече и повече, имаше само отделни проблясъци, но това не помогна и загубихме и този гейм и мача с 0:3.

България - Русия 0:3 (20:25, 22:25, 17:25)

България: Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Скримов,Мирослав Градинаров, Николай Николов, Теодор Тодоров - Теодор Салпаров-либеро
Селекционер: Пламен Константинов

Русия: Сергей Гранкин, Максим Михайлов, Сергей Тетюхин, Егор Клюка, Андрей Ащев, Александър Волков - Алексей Варбов-либеро
Селекционер: Владимир Алекно