Мъжкият национален отбор на България победи световния шампион Полша с 3:2 (25:16, 20:25, 19:25, 25:23, 16:14) гейма в изключително драматичен двубой от група "Е1" на световната лига по волейбол, игран в зала "Конгресна" във Варна.

България започна мача ударно и поведе още от самото начало, като на второто техническо прекъсване разликата беше набъбнала на цели седем точки в наша полза. Прекрасна блокада на Николай Николов ни осигури аванс от десет пункта и не след дълго "лъвовете" затвориха първата част с 25:16, когато Бартоломей Лемански би сервис в мрежата.

Поляците се съвзеха и започнаха много добре втория гейм, постигайки прилична преднина от четири точки на първото техническо прекъсване. Тодор Скримов сервира в мрежата и при второто техническо прекъсване изоставахме с три точки, но след това поляците увеличиха разликата и взеха частта с 25:20.

Поляците контролираха нещата и в третия гейм, който се разви по идентичен начин, като този път противникът дръпна дори с пет точки на второто техническо прекъсване, за да затвори частта с 25:19.

Двата отбора вървяха рамо до рамо в четвъртия гейм, като Полша имаше крехко предимство на моменти. Нашите дръпнаха с 23:22 в изключително важен момент, а след това феноменално отиграване на Георги Братоев ни донесе геймбол. Грешка в полето на "Дружина полска" доведе до отсъждане в наша полза и мачът влезе в пълен формат.

В тайбрека нещата вървяха точка за точка, когато Георги Братоев намери Ники Николов и той препарира неподготвения противник с мощен удар, за да дръпнем с 6:4. Малко след това Конарски прати кълбото в аут и нашите си осигуриха аванс от цели три точки. 

Нашият опонент се вдигна и след ас на Музай изравни 11:11, като Полша дори можеше да поведе, но за наше щастие съдиите отсъдиха мрежа при успешна блокада. Сервис в мрежата на Конарски донесе и мачбол за "лъвовете", но поляците оцеляха. Блок-аут след атака на Пенчев ни осигури втори мачбол, който беше материализиран след успешна двойна блокада!

 

БЪЛГАРИЯ - Полша 3:2 (25:16, 20:25, 19:25, 25:23, 16:14)

 

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Скримов, Теодор Тодоров, Николай Николов, Теодор Салпаров -либеро

Полша: Фабиан Джизга, Давид Конарски, Бартош Курек, Михал Кубяк, Матеуш Биениек, Бартоломей Лемански, Павел Заторски -либеро