Българският диагонал Цветан Соколов отново показа високата си класа и реализира 20 точки при успеха на Лубе Чивитанова в първия мач от Световното клубно първенство по волейбол, което се провежда в Полша. Италианците отнесоха без никакво напрежение в група А бразилския Сада Крузейро с 3:0 (25:21, 25:16, 25:18) гейма.

В другата среща домакините от ЗАКСА (Кенджежин-Кожле) се наложиха трудно над азиатския шампион Сармайе Банк (Иран) с 3:2 гейма (19:25, 20:25, 25:16, 31:29, 17:15). Лубе Чивитанова и ЗАКСА Кенджеджин играят утре от 18.30 часа българско време в среща, която може да определи и победителя в групата.

Соколов направи 6 аса, както и 2 блокади и отново има най-добрата статистика в тима си. Кубинецът Османи Хуанторена добави 10 точки за италианците, а Енрико Кестер завърши със 7.

"Започнахме турнира по най-правилния начин. Разбира се, че съм щастлив. Началните ни удари бяха много добри, а атаките се получаваха на топ-ниво, доволен е треньорът на италианците Джанпаоло Медей.

За силата на италианския състав говорят фактите, че Сада Крузейро е защитаващ титлата си от миналата година, а мачът сега приключи едва за 78 минути. В редиците на Крузейро най-добре се представи друга световна звезда- Робертланди Симон с 11 точки (3 блокади в това число).

Това е и първа загуба за Сада Крузейро на този турнир след девет поредни спечели мача в различните години. "Водени от българина Цветан Соколов, Чивитанова не оставиха шансове на миналогодишните шампиони, пише в страницата на Световното клубно първенство.