Футболът не е само много пари и скъпи коли. Единици са тези, които се къпят в разкош, което се доказа от изследване на университета в Манчестър, публикувано на Международната федерация на професионалните футболисти (ФИФПро).

Проучването е най-голямото досега, като в него анкетни карти са попълнили 13 876 футболисти от 87 лиги в 54 страни в цял свят, с изключение на Англия, Германия и Франция. И 41% от тях не получават заплатата си навреме. Цитиран е и най-тежкият случай от анкетираните, а именно нигерийският национал Майкъл Учебо, който не е взимал месечното си възнаграждение от португалския Боавища от април. Другият подобен случай е английският халф Рема Обед, който в периода 2013/14 не бил вземал заплата в продължение на 8 месеца като играч на вече фалиралия Рапид Букурещ.

Средната месечна заплата на футболистите в световен мащаб се оказва, че е между 900 и 1900 евро, като 60 процента от участниците в проучването твърдо обявяват, че взимат под 1900 евро.
Седем процента казват, че са били принуждавани да участват в уговорени мачове, а 30 процента обявяват, че са били трансферирани от един клуб в друг против волята си. Наказанието да тренират сами пък понасяли 10% от футболистите.

Шокиращо е, че 10% от футболистите признават, че са ставали жертва на физическо насилие. Най-лошо е отношението към тях в ДР Конго. Изненадващо на второ място по този показател е Шотландия, като 34% от играчите в страната са ставали жертви на подобно отношение в деня на мачовете си. Други големи футболни сили - Бразилия и Италия, заемат 5-а и 6-а позиция. Италия обаче се оказва най-тежкото място извън дните на мачовете, като 24% от футболистите на Ботуша са били нападани от фенове по някакъв повод.