Годината 2016-а принадлежи на Реал Мадрид във футбола, без никакво съмнение. Романтичната история на Лестър, спечелил по невъзможен и неповторим начин английската лига, остава завинаги гравирана на паметника на играта.

Португалия с първия си трофей в националните първенства, също. Но Реал Мадрид, дори без да бъде коронясан за шампион на страната си, се превърна в отбор-машина.

На 9 януари Зинедин Зидан води първия си двубой като треньор на "Кралете". Домакинско 5:0 над Депортиво Ла Коруня, като Карим Бензема (2) и Гарет Бейл (3) нанизаха головете.

В този момент Реал бе на дъното психологически. Изхвърлен от турнира за Купата на краля и на 4 т. зад Барселона в първенството. Ремита навън с Бетис и Малага, както и домакинско поражение от Атлетико направиха разликата минус 11.

От 27 февруари до края на сезона Мадрид само побеждаваше. Но не стигна авансът на Барса бе стопен на 1 т., но...От онзи 9 януари изтече много вода. Много голове - също така. И победи, славни, драматични, паметни, както и няколко доста лишени от блясък, но важни.

На 10 декември Реал измъкна инфарктно 3:2 у дома срещу същия Депортиво, сложил началото на "Ерата Зидан". Серхио Рамос в стила си на Супермен спаси победата във втората минута на добавеното време с глава.

Седмица по-рано пак той вкара на Барса, пак накрая, за 1:1. И спаси рекорда. Да, след 3:2 над Ла Коруня в събота, бе поставен рекорд. 35 поредни мача без поражение във всички турнири.

За календарната 2016-а при Зидан Реал е изиграл 52 двубоя, спечелил е 40, завършил е наравно 10 и е загубил едва 2 срещи. Волфсбург го би с 2:0 в първи четвъртфинал в Шампионската лига на 6 април. После отнесе ураган - 3:0 за Мадрид в реванша.

Атлетико на Чоло Симеоне победи с 1:0 на "Сантяго Бернабеу" през февруари. От тогава "Кралят" няма загуба в Испания. Отборът на Зизу е в серия, в която е спечелил 87 от възможни 102 точки в първенството, това са последните му 34 шампионатни мача. Шампион на годината - такова звание няма. Но с тези темпове, титлата ще дойде неизбежно през 2017-а.

Френският треньор-дебютант вдигна 11-ата Шампионска лига на клуба. Донесе Суперкупата на Европа, а сега тръгва и за Световната клубна. Реал е на път да счупи още рекорди.

С 15 мача без поражение на старта на първенството изравни постижението на предишни "бели" отбори, правено общо 7 пъти. Само веднъж в тези случаи "кралят" не е получавал титлата в края на сезона. Сега първото място изглежда вероятно при 6 т. аванс на върха.

Зидан освободи духа на отбора, коментират в Мадрид. Не винаги звездите блестят ослепително, но никога не се предават. Онзи мач във Волфсбург ли е бил преломният момент, не е ясно.

И преди, и след него, Реал е крал и на обратите, и на победите с характер. Освен на тези с класа, които са си маркови за клуба.

Още преди немското крушение, Мадрид бе спечелил с победни голове след 85-ата минута гостуванията на Гранада и Лас Палмас. И Ел Класико, където в 87-ата минута за 2:1 вкара Роналдо, и то в Барселона.

След "шокът Волфсбург" грандът обърна от 0:2 до 3:2 за един час Райо Валекано като гост. Пак с късен победен гол. Вкара накрая за 1:0 на терена на Реал Сосиедад (Бейл).

Изтръгна Суперкупата на Европа от ръцете на Севиля, като губеше с 1:2 в третата минута от добавеното време. Рамос изравни по своя си начин, а в продълженията Карвахал донесе победата - пак в последната минута!

След това рутинно Тони Кроос вкара късен победен гол у дома срещу Селта за 2:1.

Срещу Спортинг в Шампионската лига гостите водиха до 89-ата минута, но Роналдо и Мората вкараха за 2:1. Изумителен обрат, особено с оглед на играта в мача.

Мората донесе късно 2:1 над Атлетик в първенството през октомври.
Матео Ковачич наметна тогата на спасител при 2:3 в Полша срещу Легия, пак след 85-а минута.

Карим Бензема вкара в 87-ата и донесе 2:1 над Спортинг в Лисабон преди 20 дни. Миналата седмица Рамос наказа Барса в 90-ата минута и спаси точката за 1:1, а в събота превърна една точка в три за 3:2 над Депортиво, дълбоко в добавеното време.

Реал е неуязвим. Преди корнера на Кроос, от който Серхио направи 3:2, стадионът пееше "Сега Рамос ще вкара гол" - не е само зов към небесата, а увереност (видеото по-горе). Мадрид се чувства неуязвим.

За последен път отбор от топ първенство е правил толкова обрати, печелил е толкова късни мачове, и е навъртал такава серия у дома и в Европа без да бъде побеждаван, през 1998-99 г. Казваше се Манчестър Юнайтед и всички помним как завърши онзи сезон за този тим.

Реал също преследва требъл и не залагайте срещу него. Пълен със звезди, но и с напиращи млади таланти, освободен, непримирим, с треньор, който очевидно знае какво прави.

И с щипката късмет, която неизменно влиза под екипа на най-големите в играта. Това без съмнение е годината на "краля" от Мадрид и неговия френски треньор.

Материал на Sportinglife