Ботев Пловдив удари с 2:0 Берое в Коматево и взе важна победа в битката за Топ 6. Попаденията за домакините заби Фернандо Виана (17 и 90).

Трябва да се отбележи обаче, че Берое игра с 9 футболисти след 59-ата минута, когато от игра бе изгонен Карлос Охене, който удари леко шамарче на съдията Ивайло Стоянов-Сватбата. Малко преди това под душовете бе пратен и Веселин Пенев. 

През първото полувреме пък бе отменено попадение на старозагорци след много спорна засада. Така с тази победа Ботев събра 31 точки и е на седмо място в класирането, докато Берое е едва на 10 позиция с 26 пункта.


Още във втората минута гостите организираха опасна атака, при която Антон Карачанаков излезе на удобна позиция, стреля, но топката се отби в тялото на Виктор Генов, след което попадна в Ерик Почански, който беше фаулиран от Цветомир Панов. Антон Карачанаков изпълни отсъдения пряк свободен удар, но прати топката над вратата. При ответната атака на "канарчетата" топката стигна до Тодор Неделев, чийто изстрел беше блокиран. Коженото кълбо попадна във Фернандо Виана, но бразилецът от 7-8 стреля неточно.

"Жълто-черните" натиснаха противника и в 13-ата минута Лазар Марин центрира, Асен Георгиев изчисти топката, но тя попадна в Лъчезар Балтанов, чийто шут от движение се оказа неточен. Домакините поведоха в 1:0 с гол на Фернандо Виана. Бразилецът се възползва от грешка на Асен Георгиев, който при опита си да спаси странично хвърляне остави коженото кълбо на терена.

Фернандо Виана пое топката, напредна, стреля фалцово по диагонала, коженото кълбо се удари в долния десен ъгъл на заралии и влезе във вратата им за 1:0. Само две минути беройци пропуснаха да изравнят. Карлос Охене и Жуниор Мапуку организираха опасно атака, топката стигна до Антон Карачанаков, чийто изстрел от удобна позиция обаче се оказа неточен.

Още един шанс пропиляха заралии в 25-ата минута. Тогава Мартин Райнов прехвърли Иван Чворович, топката се удари в напречната греда, Ерик Почански я овладя и вкара в във вратата, но съдията Ивайло Стоянов отмени гола заради засада на.

Беройци не бяха съгласно с това решение, претендирайки,че техният футболист е бил покрит от бранител на домакините. Гостите продължиха да търсят изравняването и в 31-ата минута Жуниор Мапуку стреля опасно в аут.

Беройци продължиха с опасните атака и в 36-ата минута Жуниор Мапуко се измъкна от защитниците на Ботев, на отклони топката опасно, но Иван Чворович показа класа и изби топката. Две минути по-късно Лазар Маринов стреля силно, но неточно.

В 42-ата минута Веселин Пенев и Антонио Вутов се спречкаха на тъчлинията и получиха жълти картони. Второто полувреме започна с двуостра игра. В 48-ата минута Тодор Неделев стреля слабо в ръцете на Душан Перниш.

При ответната атака на гостите Жуниор Мапуку шутира от 23 метра, но Иван Чворович хвана коженото кълбо. Защитникът на Ботев Виктор Генев бе заменен от съотборника си Кристиан Димитров в 52-ата минута заради съмнение за комоцио.

В 53-ата минута след топката бе изсипана пред вратата на гостите Филипе Бризола я овладя, но стреля неточно. Три минути по-късно заралии останаха с човек по-малко. Капитанът им Веселин Пенев, който вече имаше жълт картон сгреши в центъра на терена, Тодор Неделев му отне топката и тръгна в атака.

Халфът на домакините бе повален с ръце на земята от Веселин Пенев, който получи червен картон от съдията Ивайло Стоянов и бе изгонен от игра. В 59-ата минута Фернандо Виана се извиси най-високо след центриране в полето на гостите, отправи опасен удар с глава, но в аут. Минута по-късно Берое остана с девет души, след като Карлос Охене в рамките на минута се изкара жълт и червен картон.

Изнервеният футболист на гостите се скара със съдията, протестирайки, че не отсъден фаул за нарушение срещу него. и получи жълт картон. Това не вразуми Карлос Охене, който продължи да ръкомаха към Ивайло Стоянов и му бутна ръката. Реферът му вдигна втори жълт картон и го изгони от игра. Вбесеният футболист хвана рефера за бузата и се наложи съотборниците му да го укротяват, за да напусне игрището.

В 73-ата минута Тодор Неделев намери Фернандо Виана пред наказателното поле, а той бързо изведе Лъчезар Балтанов на чист позиция. От 10 метра халфът шутира силно и разтресе левия стълб, а впоследствие Крум Стоянов пропусна при добавката. Останали с двама души по-малко гостите не можаха да окажат съпротива. В 79-ата минута Серкан Юсеин подаде на Крум Стоянов.

Последва пас към Виана, който овладя, завъртя се и от точката на дузпата стреля в тялото на защитник. В 88-ата минута Крум Стоянов изведе на чиста позиция Антонио Вутов, който обаче се подхлъзна и не успя да нанесе удар. 

В втората минута на даденото от рефере четириминутно продължение на редовното време Фернандо Виана фиксира крайното 2:0 в полза на Ботев след подаване на Тодор Неделев.

Ботев - Берое 2:0

Голмайстори: 1:0 Фернандо Виана (17), 2:0- Фернандо Виана (90+2)

Ботев: Иван Чворович, Виктор Генев (52- Кристиан Димитров), Лазар Марин, Цветомир Панов, Радослав Терзиев, Антонио Вутов, Фелипе Бризола (72- Пламен Крумов), Тодор Неделев, Лъчезар Балтанов, Серкан Юсеин, Фернандо Виана.

Берое: Душан Перниш, Веселин Пенев, Асен Георгиев, Пламен Тенев, Венцислав Василев, Мартин Райнов, Антон Карачанаков (62- Атанас Зехиров), Карлос Охене, Кохей Като, Ерик Почански (64-Борислав Цонев), Жуниор Мапуку (80- Виле Салмикиви)