Аякс падна с 1:3 от Лион във Франция, но с общ резултат от двете срещи 5:4 се класира на финал за Лига Европа.

Попадението за гостите вкара Каспер Долберг (27), но Лион стигна до пълен обрат с два гола на Лаказет (44 и 45-дузпа) и един на Гезал (81).

Така холандците успяха да стигнат до мач за трофей в Европа за първи път от 21 години насам. За последно Аякс бе на финал през далечната 1996 година, когато загуби от Ювентус след дузпи в Шампионската лига.

"Лалетата" ще спорят за трофея в Лига Европа с Манчестър Юнайтед. Англичаните успяха да отстранят Селта и също ще искат да грабнат купата и с това да си осигурят място в Шампионската лига.

Трябва да се отбележи, че Аякс е печелил предшественика на Лига Европа - Купата на УЕФА през 1992 година.


Лион започна мощно мача и притисна сериозно гостите от Аякс в собствената им половина. Постепенно обаче холандците живнаха и успяха много бързо да изнесат играта в по-предни позиции.

В 11-ата минута Аякс стигна и до чисто положение, когато Долберг се озова сам срещу Антони Лопеш, но не успя да го преодолее. Само три минути по-късно гостите отново създадоха голова ситуация, но Юнес не намери мрежата.

Изключително силни минути за холандците, които правеха каквото си пожелаят на терена, но не се възползваха от шансовете си. Тези положения стреснаха французите и те на свой ред можеха да вкарат, но с пропуск се отчете Корне.

Така се стигна до 27-ата минута, когато Долберг беше изведен на чиста позиция и спокойно опъна мрежата на Лион за 0:1. Малко по-късно Аякс можеше да вкара ново попадение, но Клаасен стреля до гредата.

Лион обаче се вдигна и изригна в края на полувремето. В 44-ата минута Де Лигт събори Лаказет в пеналта и съдията свири дузпа. Зад топката застана Лаказет и изравни - 1:1. Секунди по-късно защитата на Аякс сгреши фатално и отново Лаказет бе точен за 2:1.

Второто полувреме започна с натиск на Лион, но домакините така и не стигаха до чисто голово положение. След час игра французите скочиха на съдията и поискаха да бъде вдигнат втори жълт и респективно червен картон на футболист от Аякс, но това не се случи.

Пет минути по-късно Фекир се озова на чиста позиция, но стреля до гредата. Последваха спокойни минути, за да дойде 79-ата, когато Тойвонен нацели гредата на Лион след страхотен фалцов удар.

Две минути по-късно французите се върнаха в мача след попадение на Гезал - 3:1. В 84-ата минута Аякс дори остана в намален състав, след като от игра бе отстранен Фиргевер.

До края Лион натисна мощно, но нямаше късмет за нов гол и така Аякс е на финал за Лига Европа.