Наближава краят на една ера в Атлетико Мадрид. От следващия сезон рохибланкос се местят на новия си стадион. А старият дом на дюшекчиите "Висенте Калдерон" затваря завинаги врати, след което ще бъде съборен. И от него ще останат само спомените. За победите, головете, великите моменти, незабравимите играчи... 

ГОЛ №1
Стадионът е открит преди малко повече от век - през 1966 година, с мача Атлетико Мадрид - Валенсия, а първият гол е отбелязан от един от най-важните и най-обичани играчи в историята на Атлетико. Разбира се, става въпрос за покойния вече Луис Арагонес, който извежда напред своите на 2 октомври 1966-а. 

ДЕНЯТ НА ПЕЛЕ
Краля на футбола също е озарявал "Калдерон" с присъствието си. Това се случи на 17 септември 1969-а, когато 50 хиляди гледат победата на един от най-великите отбори в историята на футбола. Пеле и неговият Сантос се наложиха с 3:1. 

ВЕЛИКАТА ВЕЧЕР НА ЛУИС СРЕЩУ КАЛЯРИ
През 1971-а Атлетико прави велик обрат срещу Каляри в осминафиналите на КЕШ. Сардинци печелят първия мач с 2:1. Мнозина дюшекчии определят реванша като мач №1 в историята на клуба. Стадионът край Мансанарес става свидетел на велик спектакъл на своя отбор и хеттрик на Луис Арагонес. Италианците, които са без звездата си Луиджи Рива, са тотално разбити (0:3).

КРОЙФ НА КОЛЕНЕ
Аякс с Йохан Кройф печели КЕШ през 1971-а (първата титла от три поред), но на полуфиналите се получава шок на Мансанарес. Дюшекчиите бият с 1:0 у дома (Ирурета бележи), но на реванша холандците се налагат с 3:0 и отиват на финала, където е победен Панатинайкос. 

ЛА ЛИГА 72/73
Сезон 1972/73 е първият, в който стадионът се казва "Висенте Калдерон". Кръстен е в чест на известния президент на клуба. И първата кампания е отбелязана с титла в Примера дивисион! В последния кръг, за да стане шампион, Атлетико трябва да бие Депортиво. И го прави. Вкарват три легенди - Луис Арагонес, Аделардо и Гарате. 

ПОЛУФИНАЛЪТ СЪС СЕЛТИК
Атлетико стига първи финал за КЕШ през 1974-а, след като на 24 април поваля Селтик с 2:0 с голове на Гарате и Аделардо. Легендарен е не само този мач, но и първият в Шотландия, когато дюшекчиите удържат 0:0 с 8 души. 

ОТМЪЩЕНИЕТО НА РЕАЛ ЗА 0:5
Великите мачове не са само на Атлетико. Тук се играе финал за Купата на краля между Барса и Реал през 1974. Същата година каталунците са разбили Белия балет с 5:0 насред "Бернабеу". На финала Реал си отмъщава с 4:0, но за блаугранас не играе Кройф. 

СВЕТОВЕН ШАМПИОН
Атлетико никога не е печелил КЕШ, но е печелил Междуконтиненталната купа. Това се случва през 1975-а, когато Байерн отказва да участва, а тази чест се пада на дюшекчиите. Те падат с 0:1 от Индепендиенте в първия мач, но на реванша правят обрат чрез Ирурета и Аяла. Атлетико е кралят на света!

4:0 НАД РЕАЛ ПРЕЗ 76/77 
Атлетико става шампион за осми път този сезон, при това насред "Бернабеу". Преди това в първия полусезон Реал е на колене, след като пада с 0:4 от градския си съперник. Бележат Рубен Кано (на два пъти), Панадеро Диас и Бермехо. Същата година (1977) дюшекчиите правят и незабравим бенефис на легендата си Хосе Еулохио Гарате, един от най-запомнящите се играчи в историята на клуба. 

75-ГОДИШНИНАТА 
По повод 75-годишнината на Атлетико за контрола на "Калдерон" е поканен националният отбор на Бразилия, който се готвел в Европа за мондиала през 1978. Печели селесао с 3:0, а звездата в тима на гостите е Зико. Също и Дирсеу. Иначе головете са дело на Нунес, Тониньо и Мендонса. Очевидци казват, че Атлетико е заслужавал все пак да вкара поне един гол. 

МОНДИАЛ 1982
Три мача се играят на този стадион по време на световното в Испания, като Франция с Платини, Жирес, Тигана и Женжини е голямата атракция. Петлите, после отпаднали кошмарно на полуфинал с дузпи от Германия, печелят на "Калдерон" срещу Австрия с 1:0 и Северна Ирландия с 4:1. Същата година (1982) групата Ролинг Стоунс прави велик концерт на "Калдерон" под проливния дъжд. Спектакълът остава в историята. 

НАЙ-ГОЛЯМА ГОЛЕАДА
Най-голямата голеада, която "Калдерон" е виждал - 7:0 над Майорка през 1987/88 с голове на Алемао, Еусебио, Ландабуру, Пара, Футре и Хулио Салинас на два пъти.

ХЕТТРИКЪТ НА БАЛТАЗАР
Бразилецът Балтазар идва със славата на голмайстор на Примера с екипа на Селта. И още в първия си сезон повтаря упражнението, вече край Мансанарес. Най-великият му ден е несъмнено в дербито с Реал Мадрид, когато две негови попадения дават аванс - 2:0. Гостите отвръщат с удари на Шустер, Бутрагеньо и Лосада, но в края "Калдерон" е на път да се срути - Балтазар оформя хеттрик - 3:3! 

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ОБРАТ
Барса повежда с 3:0 в мача на 30 октомври 1993-а. Това е непобедимата Барса на Кройф и Стоичков, а Ромарио вкарва трите гола. Но след почивката Атлетико, вдигнат от лудата публика на непримиримия си "Калдерон", нанася своя удар с два гола на Косецки, по един на Педро и Каминеро за велик обрат. Нещо повече, лудостта се случва с 10 души, като по средата на полувремето е изгонен Пири.

ШЕДЬОВЪРЪТ НА ВИЕРИ
Мачът бе за Купата на УЕФА, а Кристиян Виери вкарва от аутлинията, невъзможен ъгъл. Съперникът е ПАОК, а резултатът - 5:2 за Атлетико през октомври 1997-а. Голът на италианеца остава в историята. И до днес стадионът вероятно не е виждал такова изпълнение.

Тигъра разкъсва Депортиво
Радамел Фалкао вкара пет пъти на Депортиво пред ревящите трибуни на "Калдерон" на 9 декември 2012-а. Попаденията бяха специални - с глава, крак, от въздуха и от дузпа... Фалкао бе поредният нападател с №9, идолизиран от трибуните край Мансанарес.

Сбогом на Луис
На 1 февруари 2014-а Луис Арагонес си отиде от този свят. Най-важният човек в историята на клуба (Калдерон е след него според феновете) заслужи изпращане като на легенда. Подобаващо, шест дни по-късно Атлетико размаза с 4:0 Реал Мадрид в дербито. Игра така, че стадионът направо виеше от удоволствие. В по-новата история се помнят още легендарните изхвърляния на Барселона в Шампионската лига през 2014 и 2016, обратът за 4:3 срещу каталунците през 2008/09, 4:1 над Милан и двете победи с по 1:0 над Байерн на Пеп и Анчелоти. 

На 21 май Атлетико Мадрид ще изиграе последното си домакинство в Примера дивисион на "Висенте Калдерон". Седмица по-късно стадионът ще бъде затворен с демонстративен мач, в който ще вземат участие легенди на дюшекчиите. На мястото на стария стадион ще бъдат изградени два небостъргача и озеленен обществен парк. 

Сантиментите на могат да застанат на пътя на прогреса. Новият дом очаква рохибланкос в източната част на Мадрид. От лятото Атлетико ще играе домакинските си мачове на 67-хилядни "Уанда Метрополитано". Обещанията са, че това ще бъде най-модерният стадион на футболен отбор в Европа. Вече е подадена заявка за домакинство на финала на Шампионската лига през 2019-а. Приходите за клуба ще скочат, клубът вече продаде рекорден брой абонаменти. 

Мануел Малагон, MARCA