Световната федерация по футбол (ФИФА) ще намали ограниченията и забраните за използването на символика, която няма нищо общо с футбола, съобщава АП. През миналата година ФИФА глоби националните отбори на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които в своите мачове от Световните квалификации излязоха с фланелки с изображението на червен мак.

Червеният мак е символ на паметта на загиналите войници в двете световни войни. След като глобите бяха наложени, четирите футболни централи влязоха в остър спор с ФИФА.

"Отбелязването на важно национално или международно събитие изисква да се имат предвид чувствата на представителите на съперника и обществеността. Ние препоръчваме до дните преди мача да бъдат съгласувани слоганите, изображенията и посланията, които смятат да използват федерациите, се казва в становището на ФИФА.

Новата формулировка в регламента трябва да бъде одобрена на заседание на Съвета на ФИФА през октомври. Забранените политически символи, които ФИФА налага са: Живи или мъртви хора (ако турнири на национални отбори не са наименувани на такива личности), политически партии, правителства на държави, дискриминационни организации, конкретни политически актове и/или събития, както и групи, чиито действия могат да обидят значително голям брой хора.