Американецът Гъс Кенуърти, който спечели сребро на олимпийските игри в Сочи в дисциплината ски свободен стил, разкри публично чрез фотосесия и интервю за "ESPN", че е гей. 24-годишният скиор, поставен под номер 1 в световната ранглиста, призна в обширно интервю за списанието, че е гей от 5-годишен, но е обявил това пред близките си едва преди няколко месеца.

"Изгледах краткия филм за моя живот в предаването "SportsCenter" и останах очарован. Наистина плача от щастие. Благодаря на всички за оказаната подкрепа :)", написа олимпиецът в туитър, след като неговият личен живот стана публично достояние.

В интервюто за най-гледаното спортно предаване в Съединените щати Кенуърти призна, че е искал да разкрие своите сексуални предпочитания тогава, когато стане най-добрият в своя спорт.

"Не се зарадвах на сребърния ми медал от Сочи, защото исках да бъда на върха. Исках да бъда най-добрият скиор в дисциплината свободен стил. Винаги съм усещал вътре в себе си, че има какво да доказвам, което ме предизвика да тренирам двойно повече след олимпийските игри".

"Трябваше да бъда сигурен, че ще се докажа. И го направих! Никога не съм искал да бъда добър скиор. Напротив - исках да бъда най-добрият", каза още Кенуърти в интервюто за "ESPN".

С разкриването на своята сексуалност Кенуърти последва примера на много други спортисти, включително участника в миналогодишния драфт на НФЛ Майкъл Сам, прекратилия кариерата си в НБА Джейсън Колинс и други.

Кенуърти обаче все още се притеснява от реакцията не само на обществото, а и на останалите състезатели в неговия спорт.

"Всеки от нас носи шапка на Ред Бул, Монстър енерджи или Рокстар, фланелка, дънки и обувки за скейт. Всички карат еднакви коли и слушат еднаква музика. Точно в този спорт различните не се приемат лесно, така че се чувствам малко притеснен", завърши той.