В 30% от спортовете мъжете печелят много по-добре от жените, показва проучване на ББС. Най-голямата разлика идва в 6 спорта - футбол, крикет, голф, дартс, снукър и скуош.

При тях победителите при мъжете печелят значително повече спрямо нежния пол. Например световният шампион Германия е взел за триумфа си в Бразилия това лято 22 милиона лири, докато първенецът при дамите Япония е трябвало да се задоволи с едва 630 000 лири.

В Шампионската лига пропорцията е подобна - 8,3 милиона за мъжете срещу 199 000 за жените. "Има огромна дупка, която трябва да бъде запълнена", заяви британският министър на спорта Хелън Грант, цитиран от БТА.

Според нея женският спорт е "вълнуващ и може да събира големи маси фенове, но се нуждае от повече реклама и по-сериозни инвестиции". В изследването са били включени 56 глобални спорта - в 25 от тях се плаща по равно, а в 10 има разлика.

В 14 спорта, включително ръгбито и хокея на трева, няма наградни фондове, а 5 не са предоставили информация за раздаваните суми. Сред примерите за равенство попадат леката атлетика, волейболът, пързалянето с кънки, стрелбата, тенисът, както и маратоните.

При тези спортове наградните фондове са били уеднаквени преди повече от 10 години. В последното десетилетие към тази група са се присъединили таекуондото, уиндсърфингът, ветроходството, гмуркането, както и някои колоездачни състезания.