Италия постигна първа победа в квалификациите за Евро 2024, след като победи без проблеми с 2:0 като гост аутсайдера в група "С" Малта.

Във втори пореден мач за настоящия шампион на Стария континент се разписа Матео Ретеги, който дебютира преди дни при загубата с 1:2 от Англия на стадион "Диего Армандо Марадона".

Младият нападател откри резултата в 15-ата минута. Сандро Тонали изпълни корнера, а Ретеги беше този, който успя да скочи най-високо пред вратата и да нанесе прецизен удар с глава, отскочил от напречната греда за 1:0!

После Уилфред Ньонто беше принудително сменен, а в 27-ата минута гостите решиха всичко в своя полза, след като Сандро Тонали отклони топката при центриране на Емерсон Палмиери и Матео Песина я добута във вратата за 2:0!

Главният съдия Георги Кабаков забави празненствата на Италия, след като получи сигнал от ВАР за евентуална засада. Но такава не беше открита и попадението беше зачетено.

После гостите доминираха, но претенции на Винченцо Грифо за засада не бяха уважени, а резервата Джанлука Скамака пропусна да се разпише.

В крайна сметка хората на Роберто Манчини спечелиха с 2:0 и събраха 3 точки. Толкова има и Северна Македония, Англия е лидер с пълен актив от 6 пункта. Украйна и Малта остават с нулев актив.

В следващия кръг Италия гостува в Скопие, като мачът е насрочен за 9 септември. На 15 юни "адзурите" играят с Испания в 1/2-финал от Лигата на нациите. Другата двойка противопоставя Нидерландия и Хърватия, като всички срещи ще се играят на ниската земя.

Малта - Италия 0:2

Голмайстори: Ретеги (15). 0:2 Песина (27)

Малта: Бонело, Апап, Борг, Атард, Мбонг, Янкам, Гийомие, Мускат, Корболан, Сатариано, Джоунс

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Скалвини, Романьоли, Емерсон, Тонали, Кристанте, Песина, Политано, Ретеги, Ньонто

Снимка: БГНЕС