Шампионката на България Александра Фейгин зае 24-о място на Световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама (Япония).

19-годишната Фейгин се класира 23-а във волната програма с оценка от 101.09 точки, от които 55.29 точки за технически елементи и 45.80 точки за компоненти на програмата. Това за нея е личен рекорд за сезона.

Със сбор от 155.74 от двете програми българката зае 24-а позиция.

Във волната си програма фейгин изпълни десет скока - двоен аксел-троен салхов, троен флип, троен ритбергер - двоен тулуп, троен тулуп, троен тулуп - двоен аксел, троен салхоф и двоен луц. Тя получи четири минуса за тройния флип и двойни луц, както и за двете хореографски стъпки в съчетанието си.

Българката показа две много стабилни програми в Сайтама и за пореден път доказа, че е сред най-добрите фигуристки в света.

Японката Каори Сакамото защити титлата си, въпреки че направи грешка при троен флип в края на волната си програма. Тя е първата представителка на домакините, която печели два поредни златни медала от шампионати на планетата и най-възрастната шампионка от Мао Асада през 2014 година.

22-годишната Сакамото събра 224.61 точки, за да триумфира.

"Почувствах се толкова разочарована и си помислих, каква беше цялата тази упорита работа, която вложих в тренировките. Но успях да се концентрирам и да дам всичко от себе си до края", каза японската след състезанието.

Втора се нареди корейката Хе-ин Ли с 220.94 точки, която спечели волната програма.

Разликата от 3.67 точки между първите две е най-малката на световни първенства от 2011 година.

Ли е втората корейка, която печели отличие от Световно първенство след шесткратната медалистка Ю-на Ким.

Световната вицешампионка от миналата година Луна Хендрикс (Белгия) този път остана трета с 210.42 точки.

Европейската шампионка Анастасия Губанова (Грузия) се нареди едва 14-а с 184.92 точки.

Световното първенство продължава в събота с волната програма при танцовите двойки и при мъжете.