Челси се завърна на победния път във Висшата Лига след триумф с 2:0 над Тотнъм в свирепо лондонско дерби от 24-ия кръг. С този успех „сините“ нанесоха първо поражение на „шпорите“ в шампионата на Англия след поемането на тима от Антонио Конте. Така завръщането на италианския специалист на „Стамфорд Бридж“, но начело на друг отбор се превърна в истински кошмар.

За статистиката това е четвърта победа на Челси над Тотнъм от началото на кампанията и трета през последните 18 дни, с което „шпорите“ се превърнаха в абонати на актуалния европейски клубен шампион. Предишните два успеха „сините“ постигнаха в турнира за Купата на Лигата, а при предишния успех за шампионата на кормилото на Тотнъм не стоеше Конте.

Хората на Томас Тухел доминираха през целия мач, а гостите демонстрираха изключително прагматична игра и изиграха доста слаб мач. „Шпорите“ изкараха късмет и не си тръгнаха с много по-пълна кошница от „Стамфорд Бридж“. Успехът за Челси изковаха Хаким Зиеш и Тиаго Силва, които нокаутираха съперника с попадения в рамките на 8 минути след почивката.

Тимът на Тухел остана на третото място с актив от 47 точки от 24 мача. Тотнъм е на седмата позиция с 36 пункта, но от 20 срещи.

Челси започна мача доста по-агресивно. Още в 1-ата минута Лукаку шутира към вратата на Лорис, но прати топката в облаците. Последва неточен удар с глава на Хъдсън-Одой. Малко след това Зиеш отправи страхотна тупалка, но кълбото се отби в защитник.  В 9-ата минута и Тиаго Силва пробва удар с глава след корнер, преминал над целта.

Тотнъм затрудни Кепа Арисабалага за първи път в 14-ата минута, когато Уинкс затрудни стража с удар от границата на наказателното поле.

Крайният защитник на „шпорите“ Мат Дохърти извърши глупав фаул срещу Маланг Сар в 18-ата минута. ВАР преразгледа ситуацията и в крайна сметка ирландецът не получи червен картон.

Постепенно темпото поспадна, но Челси продължи да е по-атакуващият тим. Въпреки това в 38-ата минута пред гостите се откри прекрасна възможност за откриване не резултата. Сесеньон се отскубна от защитата, но шутира отчайващо.

Хари Кейн прати топката в мрежата на Кепа в 40-ата минута. Реферът Пол Тиърни обаче отмени попадението заради фаул на нападателя срещу Тиаго Силва. Така почивката дойде при нулево реми.

Второто полувреме започна с натиск на хората на Томас Тухел. Само 2 минути след подновяването на играта Хаким Зиеш възпламени трибуните на „Стамфорд Бридж“. Мароканецът получи топката на дъгата на наказателното поле след пробив отляво на Хъдсън-Одой, след което той препарира Лорис със изключителен удар, при който стражът дори не помръдна – 1:0.

Само 60 по-късно Зиеш отново можеше да се озове в прегръдките на съотборниците, но този път френският страж на гостите показа класа.

Домакините пратиха съперника си в „нокдаун“ с втори удар в рамките на 8 минути. Мейсън Маунт центрира от фаул, а Тиаго Силва с глава забоде топката в мрежата за 2:0.

Тотнъм реагира с удар на Бергвайн, спасен от Кепа.

Ромелу Лукаку се отскубна от защитата на гостите в 69-ата минута, но Лорис се справи със силния му шут и не позволи преднината на „сините“ да стане класическа.

До края Тотнъм не успя да вкара поне почетно попадение. В 86-ата минута Кепа прояви котешки рефлекс и отрази удар с глава на Кейн.

Челси – Тотнъм 2:0

Голмайстори: 1:0 Хаким Зиеш (47), Тиаго Силва (55)

Челси: Кепа, Рюдигер, Силва, Сар, Аспиликуета, Жоржиньо, Ковачич, Хъдсън-Одой, Маунт, Зиеш, Лукаку

Тотнъм: Лорис, Дохърти, Танганга, Дайър, Санчес, Дейвис, Уинкс, Хьойберг, Бергвайн, Сесеньон, Кейн