Вратарят Бернд Лено изхвърли Ливърпул от турнира за купата на Лигата в Англия, след като спаси 2 дузпи и помогна на Арсенал да елиминира Червените от надпреварата. Двата тима се срещнаха отново само 3 дни, след успех на Червените в първенството с 3:1. 

За разлика от миналата година, когато двата състава изиграха фантастичен мач в надпреварата, завършил 5:5 и след това Мърсисайдци спечелиха при наказателните удари, този път голове в редовното време не паднаха, а сега и победителят бе друг. 

През 90-те минути домакините имаха предимство през повечето време, като особено през втората част стигнаха до няколко добри положения, но ги пропуснаха и след това бяха наказани при дузпите и Арсенал стигна до 1/4финалите. 

Така Ливърпул загуби 5 от последните 6 случая, в които мачът трябва да е решен с удари от бялата точка, включително и от Арсенал за трофея "Къмюнити Шийлд" в самото начало на сезона. 

И в двата състава имаше доста промени, въпреки че за домакините стартираха Върджил Ван Дайк и Мохамед Салах. Садио Мане и Фирмино не бяха в групата, а Диого Жота също започна. За Арсенал липсваше Пиер-Емерик Обамеянг, Александър Лаказет остана на пейката, а Еди Нкетиа водеше атаката. 

Началото бе равностойно преди в 8-ата минута лондончани да пропуснат. Себайос намери Нкетиа на чиста позиция на границата на вратарското поле, нападателят малко се поколеба, което позволи на Адриан да излезе и да успее да стигне до топката, като попречи на нападателя, който стреля неточно. 

Домакините отговориха със ситуация през Марко Груич, чийто удар към близкия ъгъл обаче, бе доста неточен. Последваха минути, в които липсваше качество в отиграванията в предни позиции и за двата състава. В 34-ата минута Джоунс получи шанс да стреля, но го направи право в ръцете на Лено. 

В последните секунди на първата част късметът спаси Артилеристите. След центриране Жота стреля с глава и накара Лено да прави спасяване, но след това топката се оказа в Минамино, който нямаше време да реагира, но все пак бе на отлична позиция, като прати топката в гредата и Арсенал оцеля. 

Втората част започна с неточен удар на Груич с глава, а в 53-ата минута след корнер Ван Дайк стреля остро, но Лено спаси. Домакините натиснаха, а Жота играеше силно, като в 60-ата минута намери Груич, чийто опит бе спасен от Лено. Малко след това Клоп извади Ван Дайк и Салах. 

В 63-ата минута Жота отново принуди Лено да се намесва, а секунди след това германският вратар се справи и с прехвърлящ удар с глава на Груич. Едва в 69-ата минута Арсенал стигна до ситуация, когато Холдинг стреля с глава, но Адриан се справи солидно. Последва и положение пред Нкетиа, който пропусна. 

Драмата можеше да настъпи в добавеното време, когато при една атака на Арсенал Милнър помогна в защита, спирайки съперника. Ветеранът се плъзна по тревата и топката се докосна до ръката му, но дузпа не бе отсъдена. И така отново се стигна до наказателните удари, които трябваше да определят победителя. 

Първите 5 дузпи бяха изпълнени отлично и без пропуск, преди Мохамед Елнени да се пропука и Адриан да отрази удара му. Същото обаче веднага направи и Бернд Лено срещу Дивок Ориги. Мейтланд-Найлс, Джоунс и Пепе не пропуснаха, за да се стигне до 4:4 след първите 5 опита. Веднага след това Лено спаси удара на Хари Уилсън, а Джо Уилок класира Арсенал, въпреки че Адриан  стигна до топката, но тя мина под тялото му и влезе във вратата. 

Ливърпул – Арсенал    0:0 (4:5 след дузпи)

При дузпите: 
1:0    Милнър
1:1    Лаказет
2:1    Вайналдум
2:2    Адриан
3:2    Минамино
3:2    Елнени – Адриан спасява
3:2    Ориги – Лено спасява
3:3    Мейтланд-Найлс
4:3    Джоунс
4:4    Пепе
4:4    Хари Уилсън – Лено спасява
4:5    Уилок

Ливърпул: Адриан, Н. Уилямс, Р. Уилямс, Ван Дайк (61 Гомес), Милнър, Джоунс, Груич, Уилсън, Салах (61 Ориги), Минамино, Жота (76 Вайналдум)
Арсенал: Лено, Седрик, Холдинг, Габриел, Колашинац, Себайос (68 Елнени), Джака, Сака (86 Мейтланд-Найлс), Уилок, Пепе, Нкетиа (82 Лаказет)