Саутхямптън детронира Арсенал за ФА Къп, след като се наложи с 1:0 в мач от 1/16-финалите на турнира.

Единственото попадение на "Сейнт Мерис Стейдиъм" падна в средата на първото полувреме, когато Габриел си вкара автогол. Като цяло "Светците" играха по-добре и спечелиха заслужено.

В следващата фаза на турнира те ще се изправят срещу Уувърхямптън, който вчера победи с 1:0 като гост Чорли. Утре пък ще се играе голямото дерби от тази фаза, което противопоставя Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Сблъсъкът ще се състои на "Олд Трафорд".


Мениджърът на "Светците" Ралф Хазенхютъл заложи на голяма част от титулярите си. От 1-ата минута започна голмайсторът на отбора Дани Ингс, който зае мястото си до Че Адамс. Това беше първи мач за възстановения английски национал от победата с 1:0 над Ливърпул на 4 януари. Те бяха подпомагани Тио Уолкът, а Джеймс Уорд-Праус действа в центъра на терена.

От своя страна Микел Артета направи доста промени. Габриел се завърна в центъра на защитата, бившият футболист на Саутхямптън Седрик Соареш зае мястото на Киърън Тиърни отляво на отбраната. В атака започнаха Никола Пепе, Вилиан, Едуард Нкетия и младия Габриел Мартинели.

През първото полувреме на "Сейнт Мерис Стейдиъм" домакините бяха по-добрият отбор на терена и пропуснаха великолепна възможност да поведат след четвърт час игра. Тогава Че Адамс проби с топката в крака и стреля, но Бернд Лено с невероятно спасяване отчая нападателя.

Арсенал отговори секунди по-късно, когато Габриел Мартинели получи подаване от фаул, овладя с първото докосване и отправи силен удар, който Фрейзър Форстър отрази.

В 24-ата минута домакините откриха резултата. Кайл Уокър-Питърс центрира ниско в наказателното поле, получи се разбъркване, топката докосна Габриел и мина под плонжа на Лено – 1:0 за Саутхямптън с автогол.

До края на полувремето домакините контролираха мача и на почивката статистиката показваше 7 срещу 3 голови положения, едва 1 удар (точен) за Арсенал, при 5 за "Светците", от които 1 точен, който не беше и головия.

Малко след подновяването на играта Дани Ингс нацели гредата, но при положението имаше и засада, която беше маркирана. После Арсенал натискаше, докато домакините разчитаха на контри. При една от тях Тио Уолкът стреля много неточно от удобна позиция.

След това лондончани натиснаха още по-силно и в 68-ата минута Едуард Нкетия шутира към долния десен ъгъл, но Форстър прояви котешки рефлекс и спаси. 10 минути по-късно стражът спря и изскочилия сам срещу него Никола Пепе.

Нкетия направи добавка, но Джеймс Уорд-Праус изби пред голлинията. При атаката имаше и засада на Пепе, която страничният съдия маркира след края на опасността. До края Саутхямптън удържа крехката си преднина и се класира за следващата фаза на ФА Къп.

Саутхямптън – Арсенал 1:0

Голмайстори: 1:0 Габриел (24-авт)