Мениджърът Микел Артета ще използва отсъствието на Арсенал от европейските клубни турнири като мотивация за футболистите си, за да избегнат подобна ситуация и през следващата година.

"Артилеристите" бяха осми във Висшата лига през миналия сезон и не се класираха за Европа за първи път от далечната 1995.

"В последните дни не ми беше лесно да пускам телевизора и да гледам, че другите отбори са в евротурнирите, а Арсенал не е. Наистина боли от това. Не искам това да продължава, така че нашият фокус попада именно върху завръщането ни на европейската сцена", заяви Артета.

В момента обаче Арсенал е 16-и във Висшата лига, след като отборът надви Норич миналия уикенд за първата си победа през сезона. Следващият съперник на лондончаните е отборът на Бърнли, който е домакин и ще търси първи успех. Артета няма да може да разчита на наказания за три мача Гранит Джака, докато защитникът Роб Холдинг и халфът Мохамед Елнени ще пропуснат срещата заради контузии.

"В повечето време гледам да бъда позитивно настроен. По пътя винаги има пречки, но аз виждам светлина. Сега ни е нужна добра серия в първенството и всеки в отбора е наясно с това. Предстои ни обаче едно от трудните гостувания във Висшата лига", каза още той.