Манчестър Юнайтед загуби четири полуфинала и един финал под ръководството на Оле Гунар Солскяер. Записа второ и трето място във Висшата лига. По време на футболната кариера на норвежеца на „Олд Трафорд“ печеленето на трофеи беше толкова естествено, колкото дишането. Като мениджър Солскяер се опитва да въведе същата нагласа, но в съблекалнята на Юнайтед в момента са рядкост играчите, печелили множество титли.

Ето защо привличането на Рафаел Варан от Реал Мадрид срещу около 42 млн. паунда изпълни феновете с огромен ентусиазъм. Французинът е доказан победител, на когото може да се разчита в най-важните мачове срещу най-силните опоненти.

На 28 години неговата колекция от медали е направо поразяваща - 18 трофея с Реал, включително три титли на Испания и четири купи от Шампионската лига, плюс световна титла с Франция. А той е на прекрасна възраст, за да постигне още много и да изкачи Юнайтед на едно по-различно ниво.

С Белия балет Варан е участвал в една дузина финали. И спечели всеки един от тях! Изигра и всяка една минута при похода на Франция до триумфа на Мондиал 2018. В същото време Юнайтед на Солскяер е отбор, който засега не успява да преодолее последното стъпало и изглежда, се нуждае именно от фигури като централния защитник, за да го стори.

Футболните качества на Варан няма смисъл да се коментират. По-важното е начинът, по който би допълнил Хари Магуайър в центъра на отбраната, и добитата увереност от многото победи в големи мачове. Французинът е демонстрирал завидно спокойствие в сблъсъците с най-голямо напрежение.

Много пъти през годините се е обсъждало, че той не е роден лидер и в Реал винаги е бил в сянката на силни характери като Рамос и Марсело. За разлика от тях Варан е тих и резервиран, но няма съмнения в неговата увереност и надеждност.

Не е трудно да разберем защо Юнайтед цяло лято се мъчеше да си осигури 28-годишния защитник. Съществува паралел между легендарната двойка Рамос-Варан и бъдещето дуо на французина с Хари Магуайър. Капитанът на кралете беше лидерът като присъствие, гласът в съблекалнята и на терена, носеше отговорността да изнася топката и да поставя началото на атаките. Включваше се и напред, за да вкарва важни попадения. Всичко това е много сходно със стила на Магуайър.

Варан пък беше винаги готов да подсигурява Рамос, да запълва появилите се пространства в защита и да разчита, че неговата скорост, позициониране и футболен интелект ще му осигурят контрол върху ситуацията. Бързината, с която световният шампион с Франция се връща и възстановява позицията си, е негово основно оръжие и е страхотна новина за Юнайтед. Защото Магуайър не е от най-скоростните бранители.

Доста съперници се възползваха от тромавата защита на Солскяер през миналия сезон с директна игра срещу Хари и Линдельоф, както и с топки зад гърба им. Не случайно една от легендите на червените дяволи, Рио Фърдинанд, наскоро посочи: „С трансфер на Варан съперниците ще си мислят: „Няма да играем с топки над главите им, защото той ще ги обере“.

Линдельоф има прогрес, откакто до него е Магуайър. Но има още доста въпросителни около играта на шведа, включително и уменията му във въздуха. А когато Хари се контузи в края на миналия сезон, Юнайтед беше трагична гледка. Варан ще покачи класата в тази зона, независимо, че ще му трябва време за адаптация и сработка с капитана.

Французинът винаги е бил необичайно зрял за годините си и още на 17 дебютира за Ланс. Само един сезон там беше достатъчен Реал да го разпознае като бъдеща звезда и да го купи с приноса на тогавашния директор Зинедин Зидан (б.р. – по това време сър Алекс също го искаше в Юнайтед). Още тогава Рафа разбра, че животът му се е променил завинаги: „Казвах си, че не, вече не мога просто да отида на кино в осем вечерта. Когато пристигнах на летището в Мадрид, имаше толкова много журналисти, които ме чакаха. Веднага разбрах за какво става въпрос в Реал“.

Варан бързо показа характер да се справи с изискванията и с цялото напрежение да е в световен гранд. Помогна и спокойният му начин на живот извън терена. През 2015-а французинът се ожени за дългогодишната си приятелка, от която има две деца. А семейството винаги го е държало здраво стъпил на земята.

През 2014-а Жозе Мауриньо определи Варан като „най-добрия защитник в света“, а легендата Фернандо Йеро призна, че Рафаел го е надминал в Реал Мадрид. На 25 години той спечели Шампионската лига и Световната купа в разстояние на няколко седмици – нещо, за което играчите на Юнайтед на този етап само могат да мечтаят.

Пред Варан има огромни задачи – да се утвърди във Висшата лига, да заздрави защитата на Юнайтед и да изведе клуба до миналото му величие. Неща, които са подходящи за един наистина голям футболист. А французинът е точно такъв!

Материал на "Дейли мейл"