Ливърпул удари с 3:1 Брайтън на „Амекс Стейдиъм“ и записа поредната си шампионатна победа. Момчетата на Юрген Клоп не хвърлиха всички сили в мача, но заслужено си взеха трите точки и регистрираха 30-ти успех за сезона.

Два гола за Ливърпул заби Мохамед Салах, един добави Джордън Хендерсън, точен за домакините бе Леандро Тросар.

Срещата предложи открит и динамичен футбол, като заслуга за това имат и домакините, които се опънаха сериозно на новите шампиони, но нямаха шанс да измъкнат поне точка.

Така Ливърпул записа девета поредна победа срещу Брайтън във всички турнири и няма загуба срещу този съперник в 7 мача от елита – 4 победи и 3 равни. "Чайките" от своя страна са в долната половина на класирането, но само лошо стечение на обстоятелствата може да ги изхвърли от Висшата лига.  


Ливърпул започна лудо мача и още в началото тотално смачка домакините от Брайтън. "Мърсисайдци" се хвърлиха мощно в атака и бързо създадоха чисто голово положение, но Фирмино стреля в аут.

В 6-ата минута защитата на домакините сгреши фатално и подари топката на Кейта, който продължи към Салах и той без проблеми вкара за 0:1. Това обаче не бе всичко и само две минути по-късно Ливърпул вкара втори гол.

Кейта отново отне топката, след което последва комбинация между Фирмино и Салах, който намери Хендерсън и той опъна мрежата за 0:2. Отлично начало за гостите, които обаче свалиха темпото и дадоха инициативата на Брайтън.

Домакините вкараха в 26-ата минута, но попадението на Тросар правилно бе отменено поради засада. "Чайките" продължиха да натискат и се принудиха Алисон да показва класа. Така се стигна до 45-ата минута, когато Брайтън заслужено намали. Тогава Лампти намери Леандро Тросар и той направи 1:2.

Втората част започна с приспивно темпо, като гостите владееха инициативата, но залагаха на многоходови разигравания в средата на терена, без каквито и да било опасности пред вратата на домакините.

Постепенно играчите на Брайтън отново живнаха и изнесоха действията в половината на гостите. Така се стигна до 58-ата минута, когато "чайките" изпуснаха уникален шанс за изравнителен гол.

Това положение ядоса леко Юрген Клоп, който веднага вкара в игра Мане и Фабиньо. В следващите минути Ливърпул контролираше събитията на терена, но отново не успяваше да стигне до чисто голово положение.

В 75-ата минута топката достигна до Хендерсън, който стреля от границата на наказателното поле, но след рикошет се стигна до корнер. Робъртсън изпълни ъгловия удар и поднесе топката на Салах, който опъна мрежата за 1:3. Това попадение реши срещата и до края тя се доиграваше. 

В даденото продължение Ливърпул можеше да вкара и още голове, но Салах, Мане и Фирмино направиха уникални пропуски. 

Брайтън - Ливърпул 1:3

Брайтън: Райън, Лампти, Уебстър, Дънк, Бърн, Прьопер, Мак Алистър, Стивънс, Грос, Тросар, Мопе 

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Уилямс, Окслейд-Чембърлейн, Хендерсън, Вайналдум, Кейта, Салах, Фирмино