Ливърпул успя да се класира на 1/8 финалите на Шампионската лига, след като победи с 1:0 Аякс на "Анфийлд".

"Червените" са недостижими на първото място в група "D", където са още отборите на Аталанта и Мидтиланд. Датчани и италианци си врътнаха равенство 1:1 в Бергамо.

Единственото попадение за Ливърпул в мача заби Къртис Джоунс (58).

Шампионите на Англия имаха множество кадрови проблеми преди тази среща, но изиграха перфектно тактически мача, успяха да вкарат веднъж и заслужено си взеха трите точки и първото място в групата.

Аякс също има шанс да продължи напред в турнира, като ще води люта битка с Аталанта за второто място.


Срещата започна лудо с атаки и положение пред двете врати. Аякс пропусна да вкара чрез Схюрс, а за Ливърпул Къртис Джоунс прати топката в гредата.

След тези вихрени първоначални минути, темпото леко падна, като изненадващо Аякс владееше инициативата и имаше териториално предимство. Гостите натискаха, но трудно стигаха до чисти голови положения.

В тези моменти момчетата на Юрген Клоп много добре затваряха празните пространства и залагаха на сигурните действия в защита.

След половин час Аякс стигна до нов шанс, но Мазрауи пропусна. Ливърпул изнесе действията в предни позиции малко преди почивката, когато Мане получи шанс за гол, но се засуети и изпусна, а малко по-късно Робъртсън от чиста позиция стреля в аут.

Втората част започна с положение за Аякс, но Клаасен с глава не успя да опъне мрежата на англичаните. Последва и пропуск на Антъни. Това бяха силните минути на гостите, но те изпуснаха уникални шансове и логично бяха наказани.

В 58-ата минута Ливърпул вкара. Тогава Онана допусна брутална грешка и позволи на Къртис Джоунс да опъне мрежата му за 1:0. Това попадение даде спокойствие на англичаните и те затвориха още повече играта.

В края на мача Салах и Фирмино пропуснаха да отбележат, като последва и нова греда за Ливърпул. Хунтелаар пък можеше да донесе точката на Аякс, но нямаше шанс. Така мърсисайдци си взеха победата и са в следващата фаза на турнира.

Ливърпул - Аякс 1:0

Ливърпул: Келъхър, Неко Уиламс, Матип, Фабиньо, Робъртсън, Хендерсън, Вайналдум, Джоунс, Салах, Мане, Жота 

Аякс: Онана, Мазрауи, Схюрс, Блинд, Таляфико, Гравенберх, Алварес, Клаасен, Нерес, Тадич, Антъни