Ливърпул и Манчестър Юнайтед разочароваха всички, които очакваха много голове, и завъртяха скучновато 0:0 на "Анфийлд". Равенството позволи на "червените дяволи" да задържат първата си позиция и преднината от три точки пред тима на Юрген Клоп.

Германецът и Оле Гунар Солскяер влязоха в директен сблъсък на тактически постройки. Ливърпул нападаше с всичко, с което разполагаше, докато Юнайтед бе принуден да се брани, в големи епизоди от мача натикан в собственото си наказателно поле.

За по-доволен от равенството безспорно можем да определим Солскяер, но и Клоп не бива да е твърде много разочарован, защото имаше моменти, в които "червените дяволи" можеха да си тръгнат с пълния комплект точки. А това щеше да бъде сериозен удар по амбициите на мърсисайдци за защита на титлата.

Двете нули, които се задържаха на светлинното табло до края, разочароваха, но все пак имаше акценти от двубоя, от които да направим съответните изводи:

1. Тиаго е новият диамант на Ливърпул

Тиаго е тук и е готов да завладее Висшата лига. Бразилецът бе най-добрият футболист на терена изобщо от двата отбора. Пристигналият от Байерн Мюнхен през пролетта полузащитник пресираше, пресичаше пасове, отнемаше топката, организираше атаките на Ливърпул, създаваше положения, като веднъж и сам завърши една атака, предизвиквайки ефектно спасяване от Давид де Хеа. Само той обаче не бе достатъчен за победата.

2. Ливърпул забрави как се вкарва

След страхотния минал сезон и спечелената първа първа титла от 30 години насам, тимът на Юрген Клоп се превърна в първия шампион, който не успява да се разпише в три поредни мача на следващия сезон, след Арсенал през 1998/99 и Лестър през 2016/17. След разгрома със 7:0 над Кристъл Палас на 19 декември, "червените" регистрираха равенство 1:1 срещу Уест Бромич, нулево равенство срещу Нюкасъл и загуба с 0:1 от Саутхемптън, преди двубоя срещу Юнайтед.

Нападателното трио на Ливърпул Салах-Мане-Фирмино бе неутрализирано почти напълно. Единствено бразилецът получи малко повече шансове да обстрелва Де Хеа, но неговите опити дори не бяха близо до това да се превърнат в голове. Всъщност, заедно със Салах, Фирмино бе може би най-слабият на терена за "червените". Докато Мане действаше активно поне в изграждането на атаките, играта на останалите двама изобщо не се получаваше.

3. Солскяер изигра брилянтно картите си

Основна причина за третия пореден безголов мач за Ливърпул бе стената, която Солскяер бе изградил пред Де Хеа. Така да се каже - паркира автобуса по жоземоуриньовски. Фред и Скот Мактоминей помага много на централната двойка бранители, като шотландецът изкара първия половин час почти изцяло в своето наказателно поле. Тактиката на норвежеца обаче проработи и той взе това, за което бе дошъл на "Анфийлд" - точката, с която Юнайтед запази крехката си преднина пред мърсисайдци.

"Червените дяволи" бяха опасни на контраатаки и дори имаха шанс да спечелят мача, но и Бруно Фернандеш, и Пол Погба не успяха да отправят достатъчно точни изстрели, пращайки топката в тялото на Алисон.

4. "Анфийлд" си остава непревземаема крепост

Въпреки че не успя да се поздрави с победата и все още изостава с три точки от Юнайтед, Ливърпул записа 68-ия си пореден домакински мач във Висшата лига без поражение. Последното поражение на мърсисайдци на "Анфийлд" датира от април 2017-а, когато загуби с 1:2 от Палас, като оттогава "червените" не познават вкуса на поражението в домакински мач от Премиършип. Това може да се окаже и най-големият коз за хората на Юрген Клоп в борбата за защита на титлата.

Един от големите фактори, които Ливърпул използва в шампионския си сезон бе не само домакинското предимство, но то бе подкрепено и с мощна подкрепа от феновете по трибуните. Вече почти година футболът се играе без привърженици, а тимът на Клоп черпеше огромна част от силите си от скандиранията от "Коп", които много липсват в момента.

5. Битката за титлата отдавна не е била толкова оспорвана

Отборите от Топ 4 са наблъскани в едва три точки. Юнайтед има 37 точки и две аванс пред Сити и Лестър, а Ливърпул е четвърти на още една по-надолу. "Гражданите" обаче са изиграли един мач по-малко и ако го вземат, ще поемат водачеството. На още една точка по-надолу е Тотнъм, а Евертън затваря Топ 6 с 32, като също е с мач по-малко. Половината сезон вече измина, остава втората половина. Постепенно навлизаме в решителния етап от кампанията, където всяка грешка може да бъде фатална. И който направи по-малко, той ще бъде коронован като шампион.

Материал на webcafe.bg