Ливърпул пропусна да се върне в топ 4 на Висшата лига, след като завърши 1:1 като гост на Лийдс. Тимът на Юрген Клоп водеше в резултата до 87-та минута след гол на Садио Мане (31) и щеше да се завърне в зона “Шампионска лига”. Диего Йоренте (87) обаче вкара изравнителен гол и спечели точка за домакините.

Разбира се, Ливърпул вероятно така или иначе няма да играе в Шампионската лига през следващия сезон, тъй като прие поканата да участва в Европейската Суперлига.

Всъщност, мачът мина точно под знака на новосформирания турнир, който обедини феновете в цяла Европа. Които са против него!

Двубоят бе първи за един от 12-те отбора в европейската Суперлига и това нямаше как да не бъде отбелязано. Играчите на Лийдс излязоха на загрявката с фланелки с надпис “Футболът е за феновете” и “Заслужете си го” под логото на Шампионската лига. Извън стадиона също бе интересно - фенове на Лийдс горяха фланелки на Ливърпул, а над “Елън Роуд” прелетя самолет с транспарант “Кажете не на Суперлигата”.

В крайна сметка двубоят завърши 1:1, с което Ливърпул остана на 6-то място в класирането с 53 точки, на 2 зад Лестър (мач по-малко) и Уест Хем, който са съответно трети и четвърти. Лийдс е на десета позиция с 46.

На терена двата отбора размениха по едно полувреме, като гостите от Ливърпул бяха далеч по-активни преди почивката. Още в първите минути стражът на домакините отрази опасен удар на Тиаго. Голът за “червените” дойде в 31-та минута, когато Диого Жота пусна страхотен далечен пас към Трент Александър-Арнолд, който само отклони към Мане. Сенегалецът бе оставен на празна врата и с лекота вкара първия си гол от 28 януари насам.

До края на полувремето Жота и Мане пропуснаха да отбележат втори гол. Втората част започна с ранни пропуски за гостите, като първо Мелие отрази удар на Роберто Фирмино, а при последвалия ъглов удар Жота бе оставен абсолютно непокрит на метри от вратата, но стреля с глава над нея.

Лийдс натисна сериозна и само отличните изяви на Алисон попречиха на домакините да изравнят. Домакините имаха и претенции за дузпа, след като Банфорд насочи с глава една топка, която се отби в ръката на Александър-Арнолд. Реферът си послужи с ВАР и не реагира. В 59-та минута Джак Харисън бе близо до изравнителния гол, но ударът му бе блокиран. Малко след това Елдер Коща прати мощен удар, минал над гредата. Страхотните изяви на Лийдс продължиха с нови пропуски. В 69-та минута Алисон отрази нов удар на Джак Харисън, а шест по-късно Бамфорд разтресе напречната греда.

В 77-та минута и Тайлър Робъртс изскочи сам срещу Алисон, но бразилският страж на гостите отново показа страхотната си класа.

Клоп реагира с пускането в игра на Салах, а при една контраатака в ситуация “трима на един” Робъртсън сбърка с финалното подаване. Малко след това Мелие не изчисти добре една топка и я подари на Салах, който напредна в наказателното поле, но стреля неточно. В 85-та минута египтянинът отново бе на върха на атаката при бърза контраатака, но отново стреля покрай гредата.

Така се стигна до 87-та минута, когато Лийдс изравни. Харисън центрира от ъглов удар, а Диего Йоренте с глава прониза Алисон за 1:1.

Лийдс - Ливърпул 1:1
0:1 Садио Мане 31’
1:1 Диего Йоренте 87’

Лийдс: Мелие, Айлинг, Йоренте, Страйк, Алиоски (79 - Клих), Филипс, Харисън, Робъртс (86 - Ернандес), Далас, Коща (67 - Поведа), Бамфорд

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Кабак, Фабиньо, Александър-Арнолд, Милнър, Вайналдум, Тиаго, Жота (81 - Окслейд-Чембърлейн), Мане (71 - Салах), Фирмино