Реал Мадрид изживя изключително странно лято, в което най-големият успех на трансферния пазар беше напускането на един луксозен, но отдавна ненужен галактико. Но това не бива да ни изненадва. Все пак сме 2020-а - една необичайна година, в която футболните клубове вече рязко промениха критериите си за успешен бизнес на пазара.

Преотстъпването на Гарет Бейл на Тотнъм се смята за част от интелигентната трансферна политика на президента Флорентино Перес и неговото обкръжение в сложните финансови условия, породени от коронавируса. Главната цел в този трансферен прозорец е Реал да подобри финансовата си ситуация, но без твърде много да отслабва съставът. Дотук кралете определено действат безмилостно и вече се разделиха с 16 футболисти, без да привлекат нито един!Левият бек Серхио Регилон също отиде в Тотнъм. Той се присъединява към Хамес Родригес, Ашраф Хакими, Оскар Родригес, Хави Санчес, Хорхе де Фрутос, Дани Гомес, Мигел Баеса и Алберто Соро, продадени от Мадрид през настоящия период.

Това носи в касата на клуба над 100 млн. евро, необходими за компенсиране на финансовите загуби покрай мачовете без публика и останалите пропуснати доходи на клуба през пандемията. Специално при Хамес и Бейл голямото облекчение за Реал е в бюджета за заплати. В Мадрид ще продължат да плащат над половината възнаграждание на уелсеца, но дори при това положение спестените средства ще са значителни.

Освен Бейл преотстъпени бяха и други ненужни фигури като Дани Себайос, Браим Диас и Рейниер. Така Зидан най-вероятно ще има проблеми с широчината на състава в някои фази от сезона, но при спестяване на около 50 млн. от годишните разходи за заплати, рискът си заслужава. Остава вариантът Реал да се раздели с още от резервите си като Борха Майорал, Мариано Диас, Лука Йович и Лукас Васкес, но дори те да напуснат, едва ли ще бъде привлечен нов футболист.

„Няма да има големи трансфери“, призна Флорентино Перес още при празненствата за спечелената титла през юли. "Ситуацията е много лоша. Трудно е да искаш от играчите да си орязват заплатите и после да взимаш скъпи попълнения“, допълни той. Всъщност предвид световната криза Реал се справя добре във финансов план, благодарение на разумното управление на Перес през последните години. За разлика от Барселона, който едвам балансираше бюджета си и преди COVID-19, кралете планират да отчетат печалба от 40 млн. евро тази година.

Затова от самото начало Реал имаше добри предпоставки да закрепи бюджета в кризата. Орязването на заплатите с 10% спести на Реал още 40 млн., а солиден нов договор с Adidas за екипировка донесе 60 млн. допълнителни доходи. Продажбите на футболисти това лято ще влязат във финансовите доклади за следващия сезон, но вече от няколко години Реал Мадрид продава играчи на добри цени и миналата година например изкара 135 млн. евро от изходящи трансфери, включително на Матео Ковачич в Челси и на Маркос Йоренте в Атлетико Мадрид.

В миналите летни периоди Реал продаде Месут Йозил, Анхел ди Мария, Пепе, Алваро Мората, Кристиано Роналдо и редовно излизаше на печалба от трансферния прозорец - освен през миналата година, когато новите Еден Азар, Лука Йович, Едер Милитао, Ферлан Менди, Родриго и Рейниер струваха общо 350 млн.

Като изключим Роналдо, останалите продадени обикновено бяха футболисти без твърде съществена роля в тима. Причина за сдържаната трансферна политика в последните сезони беш реконструкцията на „Бернабеу“, също извършвана по внимателен финансов план. През последните дни изтече информация, че футболистите в отбора са отказали да приемат бонусите си за спечелването на Ла Лига и Суперкупата на Испания - по 1 млн. евро на човек - и това още веднъж показва колко сериозно се отнасят всички в Реал към финансовата реалност през тази година. Разбира се, въпросът е как икономиите ще се отразят в спортно-технически план. Без нови покупки, единствените попълнения на Зинедин Зидан са играчи, завърнали се от периоди под наем.

Най-вълнуващ за феновете е Мартин Йодегаард, представил се впечатляващо в Реал Сосиедад миналата година. Останалите от групата на завърналите се едва ли ще играят много, освен в ранните кръгове от Купата на краля. Зидан ще се надява други от по-младите му играчи като Винисиус, Родриго и Валверде да оказват все по-голямо влияние върху отбора. Междувременно звездите Лука Модрич, Серхио Рамос, Карим Бензема и Тони Кроос остаряха с още една година и въпреки огромната си класа техните най-добри години са в миналото.

Бензема беше най-важният футболист в тима през юни и юли, когато Реал задмина Барселона и стана шампион, а капитанът Рамос вкара 6 гола в последните 10 мача от миналия сезон в Ла Лига. От двамата няма как да се очаква нещо повече през новата кампания. Впрочем доста повече се очаква от Еден Азар,  но постоянните му здравословни проблеми налагат въпроса доколко белгиецът въобще ще може да влезе в някакъв ритъм и да напомни за изявите си в Челси. Реал постави началото на сезона си в неделя по един несъмнено разочароващ начин. При равенството 0:0 с Реал Сосиедад, кралете изобщо не заслужаваха да победят. Йодегаард беше титуляр, но не направи кой знае какво срещу бившия си тим.

Бензема стартира между Винисиус и Родриго в атака, но тримата създадоха твърде малко и домакините успяваха да се отбраняват без големи затруднения, въпреки че им липсваха цели 10 футболисти. Предприетите от Зидан смени бяха объркващи и се коментираха много след мача. Резервните нападатели Борха Майорал и 60-милионната покупка Лука Йович така и не влязоха в игра, а вместо тях минути записаха младите дебютанти Марвин Парк и Серхио Арибас.

Настоящето очевидно не е твърде обнадеждаващо и за да помогнат на феновете да го преглътнат, от Реал уточниха, че надеждата е следващото лято нещата да са далеч по-различни. Очаква се тогава амбициите да бъдат големи и да бъде преследвана цел №1 на Зидан - Килиан Мбапе.Самата идея френската суперзвезда да поведе един обновен тим на Реал на модернизирания „Бернабеу“ е повече от обещаваща и ще помогне на привържениците да понесат по-лесно случващото се в момента.

Но засега Мбапе си остава просто една мечта и нищо повече. Никой не може да предвиди нито как ще се развие пандемията догодина, нито кога публиката ще се върне по стадионите и кога приходите на Реал ще се върнат до нивото отпреди COVID-19. Не може да се отрече, че Перес и съветниците му засега се справят добре с кризата, особено в сравнение със сапунената опера на „Ноу Камп“, но е неизбежно нивото на Реал да падне .Затова със сигурност за Зидан и играчите му предстои изключително тежък сезон. И още веднъж на познатите ветерани ще се разчита да изнесат основната тежест.

Дермът КОРИГАН The Athletic, превод на в-к Тема спорт