Шахтьор Донецк взе втора поредна победа над Реал Мадрид и след успеха с 3:2 от първия мач, тази вечер надигра “Кралете” с 2:0. Испанците като цяло контролираха темпото, но допуснаха груби грешки при бързите атаки на домакините.

Дентиньо даде аванс на тима си в 57-та минута, а в 83-та Соломон довърши тима на Зинедин Зидан. Така кризата в Реал беше задълбочена, като тимът от испанската столица дори рискува да отпадне в груповата фаза на Шампионската лига.

Към момента в класирането на Група В води Борусия Мьонхенгладбах с 8 точки, а Шахтьор и Реал имат по 7. Интер е на дъното с 2. От 22 ч. Борусия посреща Интер и при победа ще си гарантира участие в осминафиналите. Шахтьор пък трябва да победи Интер в гостуването си на 9 декември, за да последва немците в следващата фаза. По същото време Реал е домакин на тима от Мьонхенгладбах.

Двубоят можеше да започне по мечтан начин за Реал. Още в 5-та минута Марко Асенсио бе изведен от Бензема в наказателното поле и стреля мощно, но уцели гредата. Малко след това и Бензема опита късмета си, но стражът на домакините Трубин не бе особено затруднен.

В средата на полувремето Рафаел Варан повали Жуниор Мораеш при обещаваща атака на украинците. Варан получи жълт картон, а бившият нападател на ЦСКА бе заменен малко след това заради контузия в следствие на удара.

До края на полувремето Шахтьор се отбраняваше добре, а в 30-та минута Асенсио пробва отново късмета си, но Трубин показа класа и отрази.

След почивката събитията не се промениха много. Реал владееше топката, но така и не стигаше до сериозно положение. В 50-та минута удар на Бензема не затрудни стража на домакините, а две по-късно при центриране отдясно Начо Фернандес стреля с глава над вратата.  

В ответната атака и Шахтьор загатна за способностите си. При светкавична контраатака Тайсон изскочи на стрелкова позиция, но Куртоа отрази. Реал не си взе поука от този сигнал и в 57-та минута украинците реализираха. При нова контраатака Дентиньо се възползва от греша в защитата на Реал и останал сам срещу Куртоа, реализира за 1:0.

До края на срещата Реал натисна, но удари на Винисиус, Модрич и Асенсио не стигнаха до целта. Така се стигна до 83-та минута, когато Шахтьор пак хвана Реал на контраатака. Резервата Соломон получи пас от Майкон и с прекрасен пробив от центръра стигна до границата на наказателното поле. Там стреля с топовен удар от границата на наказателното поле в близкия ъгъл и направи 2:0.

Шахтьор Донецк - Реал Мадрид 2:0
1:0 Дентиньо 57’
2:0 Соломон 83’

Шахтьор Донецк: Трубин, Додо, Витао, Бондар, Матвийенко, Коваленко (85 - Патрик), Степаненко, Тете, Марлос (73 - Майкон), Тайсон (74 - Соломон), Мораеш (25 - Дентиньо; 85 - Фернандо)

Реал Мадрид: Куртоа, Васкес, Варан, Начо, Менди, Модрич, Кроос, Йодегор (77 - Иско), Родриго (77 - Винисиус), Асенсио, Бензема (77 - Мариано)