Реал Мадрид зачеркна шансовете си да спечели първия си трофей през този сезон, след като отпадна от турнира за Суперкупата на Испания от Атлетик Билбао.

Целият свят се надяваше на Ел Класико с Барселона в неделя на финала, след като ден по-рано каталунците драматично отстраниха Реал Сосиедад след дузпи. Но такова няма да има и Барса ще спори за отличието с Билбао.

Разочарованието от отпадането за Суперкупата беше поредното за Реал през кампанията, а болшинството от феновете на клуба посочват Зинедин Зидан за главния виновник за неудачите. Нещо повече - искат уволнението на Зизу. Поне това показва анкетата на електронното издание на вестник "Марка", в която 72 процента гласуваха, че времето на френския специалист на "Бернабеу" е изтекло.

Зизу постигна феноменални успехи начело на Реал, но не успява да реши някои основни проблеми и да помогне на Лос Бланкос да се подобри на терена. Малцина вярват, че тимът е способен да защити миналогодишната си титла в Ла Лига, а "Марка" излезе с челен материал, в който посочи "шестте гряха на Зидан".

Ето ги и тях:

1. Нежеланието му да прави ротации
След няколкото лоши резултата през ноември, Зидан продължи да разчита на същия стартов състав, без да предприема ротации. Нещата не се получаваха, но на всеки три дни шанс получаваха едни и същи футболисти. "Въртенето" на отбора носеше успех на французина в миналото и поддържаше Реал свеж и боеспособен както на вътрешната сцена, така и в Шампионската лига.

2. Няма доверие на младите футболисти
Играчи като Мартин Йодегор, Винисиус Жуниор, Едер Милитао и Родриго Гоес рядко помирисват терен през последните месеци. Това е сериозен удар по тяхната увереност, тъй като Зидан все още не намира начин да ги интегрира в отбора.

3. Реал играе много предсказуем футбол
Реал Мадрид се превърна в относително лесен съперник за останалите, тъй като му липсва елементът на изненада по отношение на тактическите решения преди и по време на мачовете. Сякаш Зизу тотално загуби хъса си, въпреки че е трудно да се повярва, че това наистина е така.

4. Късните смени в мачовете
Действащите шампиони на Ла Лига много трудно обръщат мачовете, в които съперникът им поведе. Точно тогава тимът се нуждае от импулс от резервната скамейка, но Зидан често изпуска момента. Французинът реагира твърде късно и прави безсмислени смени в последните няколко минути на мачовете. Срещу Билбао също закъсня. Отборът му губеше с 0:2 на почивката, а Винисус и Валверде се появиха едва 20-ина минути преди края. И веднага след появата им Реал върна едно попадение.

5. Липсата на концентрация срещу малките отбори
Реал Мадрид победи Барселона, Атлетико Мадрид и Севиля и пропиля точки срещу новаците Кадис и Елче, изпитващия огромни затруднения Алавес и изпадналия в криза Валенсия. Неубедителните представяния срещу по-малките отбори вероятно се дължат на липса на концентрация и подценяване. Както е добре известно - титли се губят именно срещу аутсайдерите

6. Не може да намери баланса в дефанзивен и офанзивен план
Тибо Куртоа е страхотен на вратата през първата половина на сезона и на няколко пъти спаси Реал Мадрид с намесите си. Статистиките на Лос Бланкос в атака и защита обаче не са особено впечатляващи. Реал обаче би могъл и е длъжен да се подобри, ако иска да се бори за останалите три купи, които все още са в обсега му.

Превод на webcafe.bg