Реал Мадрид създаде всички положения в мача и имаше тотален контрол върху топката, но беше на път да си тръгне от Италия разочарован. "Белите" играха беззъбо в гостуването на Аталанта в осминафиналите от Шампионската лига, макар че бяха с човек повече още от 17-ата минута, и без основния им нападател Карим Бензема не се виждаше кой може да нанесе завършващия удар.

4 минути преди края обаче Ферлан Менди нанесе страхотен удар с по-слабия си десен крак и донесе победата на Реал с дебютното си попадение в турнира. Едва ли някой е очаквал точно левият бек да е героят за "кралете", но при незавидното състояние, в което се намира Реал, и при всички кадрови проблеми пред Зинедин Зидан, отборът разчита предимно на индивидуални проблясъци от този тип.

В случая решителното докосване дойде от французина, който постепенно успява да докаже, че заслужава напълно своето място в гранда и че е част от бъдещето на клуба. 25-годишният Менди достига до този триумфален момент след доста преодолени перипетии, а детството му е белязано от лична трагедия и от травма, поставила кариерата му под въпрос.

Играчът е роден в скромно семейство на родители с африкански произход - от Гвинея и Сенегал. Момчето расте в бедност и едва на 11 години губи баща си. Както за много други обещаващи таланти, така и за него футболът се превръща в най-прекия изход от бедността. Ферлан е взет в академията на Пари Сен Жермен на 9 години с мечти да последва идолите си от френския национален тим, сред които са звездата в защитата Лилиан Тюрам и настоящият му треньор Зинедин Зидан.

 

 

Но само година след загубата на баща си, момчето претърпява контузия в бедрото, след която развива артрит и е принуден да прекара цяла година извън терена - първите три месеца носи гипс, после преминава болнично лечение и се сблъсква с прогнозите, че никога няма да може да играе футбол отново. В болницата Ферлан известно време е на инвалидна количка, следва дълга и болезнена рехабилитация, като в началото трябва да свикне отново да ходи и да възстанови мускулите на крака си, а после тепърва да възвърне футболните си умения и да опровергае мрачните предвиждания за бъдещето си.

"Появи ми се артрит, получи се и инфекция. Трябваше да се оперирам. Прекарах в гипс два или три месеца. След операцията лекарят дойде и ми каза, че футболът е приключил за мен. Заговори дори за ампутация", разказва Менди.

"Известно време бях в инвалиден стол, след това се учех да ходя отново с патерици. Нямах никакви сили да се изправя от стола, краката ми бяха толкова слаби. Мислех, че веднага ще проходя отново, станах от инвалидния стол, но веднага паднах, не ми беше останала никаква сила в краката".

"Но винаги съм вярвал, че ще мога отново да играя футбол и казвах на всички, че ще се завърна. Мнозина мислеха, че това е невъзможно. Аз се научих отново да ходя, след това играх с болки в бедрото година и половина". Когато се завръща към тренировките, той се сблъсква с ново изпитание. 

В началото ПСЖ го приема обратно в редиците си, но го освобождава, когато Менди е на 17. Талантът се мести в аматьорския Мантоа 78 в покрайнините на Париж, за да докаже, че е способен не само да се възстанови напълно, но и да стане по-силен, отколкото преди контузията. Не след дълго Ферлан Менди е забелязан от една от най-прочутите академии във френския футбол, тази на Льо Авър. Именно там той започва да вижда, че може да превърне мечтата си в реалност и да стане топ футболист.

Следва трансфер в Лион, както и дебют за националния отбор на Франция, а когато Реал Мадрид ти се обади, няма как да кажеш не... Колкото и стръмен да е пътят до Мадрид за него, Менди показва, че трудностите няма как да го спрат. Той беше купен от Лион през лятото на 2019 г. за първоначална цена от 48 млн. евро плюс 5 млн. бонуси, а задачата пред него беше сериозна - да замести една от звездите на Реал Марсело, чиито най-добри футболни дни бяха останали в миналото.

Няма как да не е нужен известен период на адаптация от мачовете в Лига 1 до битките с екипа на гранд от испанската Ла Лига, но в първия си сезон Менди записа 25 мача в шампионата, а Реал грабна титлата. В този преходен период за клуба, французинът се превръща в една от големите находки на Зинедин Зидан през втория период на наставника на "Бернабеу". 

"Дори не знаех как да празнувам, защото ми беше първи гол в евротурнирите", каза Менди след попадението си срещу Аталанта. Той призна, че не е бил съвсем подготвен за високите изисквания, които неизбежно биват поставяни в клуб като Реал.

"Не смятах, че ще е чак така. Знаех, че винаги трябва да побеждаваш, но критиките... Макар че понякога не разбирам какво се говори, винаги има определен тон след загуба. Като загубим, всичко се преувеличава и ако трябва да бъда честен, това ме шокира". Но преодоляването на изпитанията в детството му формират у Ферлан характер за големия футбол.

"Онова преживяване ми даде силата никога да не хвърлям кърпата, никога да не се предавам. Винаги съм решен да се завърна", категоричен е играчът.

За Реал на Зидан със сигурност предстоят нелеки времена, но именно попълнения като Менди дава надежди, че ще бъде изграден нов голям отбор от следващо поколение - и трофеите отново ще акостират в Мадрид.

 

Материал на webcafe.bg