Американският спортен канал ESPN придоби телевизионни права за испанската Ла Лига в рекордна сделка на стойност 1.4 млрд. долара за следващите осем сезона, стартирайки от 2021/22, разкриха от компанията.

В изявление, гигантът разкри, че всички 380 мача от първенството в рамките на един сезон ще бъдат излъчени на стрийминг платформата ESPN+, с избрани двубои на традиционните мрежи на ESPN. Сделката покрива излъчвания на английски и испански, както и мачове от второто ниво на испанския фубол. ESPN вече предава други испански турнири, включително Купата на Краля и Суперкупата на страната. Стойността на сделката не бе разкрита в съобщението, но източник с познания по параметрите потвърди за АФП, че тя струва 1.4 млрд. долара или 175 млн. долара за всеки един от осемте включени сезона.

Сделката е най-голямата в телевизионен мащаб от американски канал за чуждестранна футболна лига, задминавайки 1 млрд. долара, платени от NBC за правата на английската Висша лига. Шестгодишното споразумение на NBC с Висшата лига изтича през 2022. „Това споразумение ще донесе вълнение, страст, емблематични клубове и глобални суперзвезди от Ла Лига на американските спортни фенове с безпрецедентен достъп и покритие. Предвид продължаващото изкачване на футбола в американския пазар, ние сме невероятно развълнувани да работим с Ла Лига за установяването на по-дълбока връзка с американските фенове чрез нашите водещи в света стрийминг платформи, телевизионни мрежи, и дигитални и социални мрежи“, каза Бърк Магнус, изпълнителен вицепрезидент за програмирането и оригиналното съдържание на ESPN.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас определи сделката като „историческо“ споразумение. „Абсолютно сме развълнувани да предоставим Ла Лига на ESPN в САЩ. Това е историческо осемгодишно споразумение в американското футболно излъчване, което говори за силата на Ла Лига и нейните клубове в най-големия медиен пазар на света, и ще донесе най-доброто първенство в света на американските екрани по по-подходящ и модерен начин отколкото преди“, сподели той. Сделката включва и права за Канада, като мачове ще бъдат излъчвани по TSN и RDS.